No de hogy leszünk Ausztria?

2021. február 25. 21:43

Papp Zsolt
Népszava
Most ott tartunk, hogy nem hogy az osztrákokhoz közelítenénk, hanem a románok és a bolgárok életszínvonalához konvergálunk.

„Magyarország mindig épp öt évre van az euró bevezetésétől – ez volt a gazdasági újságírók favicce a 2000-es évek fordulóján. Akkor ugyanis még látótávolságban volt az a fejlettségi szint, amely minimális követelménye az euró bevezetésének. Ma már ez a távolság inkább 10 évre tehető, de ami még fájóbb, hogy Ausztria fejlettségétől 30 évre vagyunk. Pont úgy, mint 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás hajnalán, amikor azzal kalkuláltak az akkori okosok, hogy úgy 2020-ra, 2030-ra talán megközelítjük Ausztria életszínvonalát. Most ott tartunk, hogy nem hogy az osztrákokhoz közelítenénk, hanem a románok és a bolgárok életszínvonalához konvergálunk, pontosabban ők zárkóznak föl hozzánk.

A magyar politikai-gazdasági elit eljátszotta az uniós csatlakozással megkapott történelmi lehetőséget, amiről azt hittük, hogy csak egyetlenegyszer fordulhat elő. De a koronavírus-válság a maga gazdasági, emberi, szociális tragédiái árán egy újabb lehetőséget ad az országnak a modernizációra, amire még pénz is lenne, hisz az uniós helyreállítási alapból és a rendes uniós támogatásokból tízezer milliárd forintos nagyságrendű tőke érkezik az országba, amit két éve nem is remélhettünk.

Már csak azt kellene kitalálni, mit is akarunk kezdeni ezzel a Magyarországgal. Ugyanis ötletből sokkal nagyobb a hiány, mint a pénzből. Látva a kormány 2020-as »gazdaságvédelmi« mentőcsomagját, a legkisebb ötlet sincs benne a modernizációra. A kormány tavaly úgy költött el 4000 milliárdnyi gazdaságvédelmi pénzt, úgy teremtett rekordközeli államadósságot, hogy sem a szociális, sem a gazdasági védelemre nem áldozott érdemben, de a modernizációra sem jutott. A kulcs a »munkahelyek megvédése« volt, ezen címszó alatt egyes haveri turisztikai cégek akár tízmilliárdokat is leakasztottak, de alig volt olyan közepes gyártó cég, amely ne kapott volna egy-két százmilliót, esetleg milliárdot valami gépberuházásra, amely állítólag megvédte a munkahelyeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Agit-propagandista, 2020-2010 között DIVERGÁLTUNK a térsétgtől lefele.

Úgy, hogy követjük azt, amit a Horthy-rendszer csinált:
A hazai egy főre jutó GDP az osztrák „sógor” százalékában:
1870-ben 58,6%
1910-ben 60,8%
1938-ban 74,6% (Horthy rendszer utolsó békeéve)
1990-ben 38,2%
2010-ben 34,7%
(Hazafi Zsolt, Hetek, 2013. július 20.)
A kapitalista, horthysta idők határozott felzárkózási trendje után a kommunisták alatt határozott leszakadás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés