Így hergel a baloldal a kínai és az orosz vakcina ellen

2021. február 25. 19:00

Írta: Pap Lázár
Annak ellenére teszik mindezt, hogy több szakértő is elmondta már, hogy bármelyik Magyarországon forgalomban lévő vakcinát beadatná magának.

A koronavírus-járvány második hulláma a vakcinára való várakozás jegyében telt. A gyógyszergyártók rekordidő alatt dolgoztak, az eredmény pedig nem maradt el, az új, RNS-technológiával, valamint az eddig bevált módszerekkel készített vakcinákat egymás után dobták piacra.

Mivel az Európai Unión keresztül történő vakcinabeszerzés akadozik, Magyarország Oroszországtól és Kínától is vásárolt vakcinát, hogy felgyorsítsa a lakosság beoltását. Ezek a vakcinák azonban nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetése után érkeznek az országba, hanem az egyébként magas színvonalú szakmai munkát folytató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével.

Az ellenzéki pártok ezt meglovagolva próbálnak „értékválasztást” kreálni a kérdésből.

Narratívájuk szerint a keleti – kínai és orosz – vakcinák nem megbízhatóak, míg a nyugatiak mind jók.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy több szakértő is megerősítette, a Kínából és az Oroszországból rendelt vakcina egyaránt hatékony és beadható.

Ellenzéki hangulatkeltés

A kínai és orosz vakcina ellen folytatott ellenzéki kampány fő színterének a Facebook számít. Lássuk tehát ezen a fronton mennyi energiát és pénzt fektetett a baloldal az ügybe.

A Demokratikus Koalíció online aláírásgyűjtés is kezdeményezett „az ellen, hogy Magyarországon olyan kínai vakcinával oltsanak, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség!” Ezt Facebookon is hirdették, méghozzá több kiajánlóval is. Többek között ezeket írták: „Oltásra IGEN, az EU-ban nem engedélyezett kínai vakcinára NEM!” „Lassan mondjuk, hogy a Fidesz is megértse: oltáspártiak vagyunk, de szó sem lehet róla, hogy az EU által nem engedélyezett kínai vakcinával beoltsák a magyarokat!” szögezték le.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese nem csupán a kínai, hanem az orosz vakcinát is támadta. Egy Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy a magyarok nem kérnek „az EU által nem engedélyezett, zavaros módon beszerzett orosz és kínai vakcinából”.

Gyurcsány Ferenc, ahogy tőle mostanában megszokhattuk, „higgadt” és „bölcs” vezetőként nagyon megértően viszonyult az oltásellenesekhez is, de azért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki oltassa be magát és „jól teszed, ha csak olyan vakcinát használsz, amit engedélyeztek az EU-ban”tette hozzá posztjában.

Természetesen a Momentum sem maradt ki a közös ellenzéki narratíva építéséből.

Fekete-Győr András saját Facebook-oldalán kifejtette, hogyha a kormánytagok annyira bíznak a kínai vakcinában, akkor „oltassák be először magukat a kínai vakcinákkal: bizonyítsák be, hogy nekik ugyanolyan jó a még nem engedélyezett kínai, mint a már engedélyezett nyugati védőoltás!”

Előzés

A vakcinák „soron kívüli tesztelése” tudtunkkal eddig csupán két DK-s politikusnak, Hiesz Györgynek, Gyöngyös polgármesterének és László Imrének, Újbuda polgármesterének sikerült. Előbbi soron kívül oltatta be magát volt szocialista képviselő háziorvosa tanácsára, valamint kiderült, hogy a feleségét, sőt már a háziorvos nejét is beoltották. Hiesz végül a második oltásról lemondott. László Imre esete kicsit bonyolultabb, hiszen orvosi végzettséggel rendelkezik, de az oltási rendből kiderül, hogy az oltásra első körben az aktív egészségügyi dolgozók jogosultak. A DK-s városvezető azzal indokolta lépését, hogy pártjának oltáspártiságát csak úgy tudta hitelesen képviselni, hogy orvosként beoltatta magát, bár tudtunkkal nem praktizál.

A témába természetesen a kisebb pártok is beleálltak, mint az MSZP, az LMP vagy a Jobbik

A Párbeszéd már arra sem figyelt, hogy kiírja: a kínai vakcinát ugyan az EMA nem engedélyezte (egyelőre legalábbis), de a magyar hatóságok engedélyezik, így szimplán csak

engedély nélküli kínai oltásként” utaltak a távol-keleti országból érkező vakcinára.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a lakosság részéről olyan nagyfokú bizalmatlanságról írt a kínai vakcina kapcsán, amely miatt szerinte indokolt lenne, „hogy a vakcinabeszerzéseket szakértők bevonásával egy önálló parlamenti bizottság is vizsgálja”.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közösségi oldalán értetlenkedett, hogy a miniszterelnök „miért vette ki a vakcinák engedélyezését az egészségügyi hatóság kezéből”. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádióban jelezte, hogy jó lenne minél hamarabb engedélyeztetni a kínai vakcinát. Természetesen szó sem volt arról, hogy az OGYÉI kezéből kivették volna a döntés jogát.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel egy szikárabb bejegyzésben írta le, hogy pártja szerint a kínai és az orosz vakcinák nem számítanak biztonságosnak és ellenőrzöttnek.

Összesítés

Úgy tudjuk, az ellenzéki pártok eddig összesen 1 835 000-2 191 000 forintot költöttek Facebookon a keleti oltóanyagokkal szembeni hangulatkeltésre, mellyel összesen 3852000–4435000 megjelenésszámot értek el.

Szakértői vélemények

Ezzel párhuzamosan pedig lássuk, hogy az ellenzéki összefogás pártjai által hiányolt szakértők mit nyilatkoztak a kínai és orosz vakcina ügyében.

Kezdjük talán a legizgalmasabbal, nem klasszikus értelemben vett szakértőről – gyógyszerészről vagy virológusról – van szó, hanem egy aneszteziológusról, Fekete-Győr András testvéréről. A politikus Angliában dolgozó húgával beszélgetett élő adásban a vakcinahelyzetről a Facebookon. Fekete-Győr Alexa kiemelte, „az orosz vakcina kapcsán kiderült, befejezték a fázis 3 vizsgálatot és igazából bebizonyosodott, hogy ez egy hatékony és biztonságos vakcina”.

Emellett Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos beszámolt róla a thevip.hu-nak, hogy az első oltást már megkapta, de

bármelyiket elfogadná, mert jobb, mint a koronavírustól megbetegedni.

„A kínai oltást, amiben teljes elölt vírus van – alaposabb orvosi vizsgálat után – lényegében egészséges embereknek ajánlanám, ha lenne választási lehetőség. Az orosz Szputnyik-V vakcina ígéretesebb, korszerű technológiával előállított, de még nincs belőle elég” – szögezte le.

Korábban pedig a Hírklikknek nyilatkozta azt, hogy „a félreértéseket eloszlatandó: a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó”.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa az ATV-nek mondta el az orosz vakcináról, hogy „ez az egyik legkorszerűbb típusú vakcina, és nagyon hasonlít arra, amit például az AstraZeneca forgalomba akar hozni, vagy a Johnson & Johnson, tehát semmiféle gond nincs azzal, hogy ez mennyire megbízható, mennyire biztonságos és mennyire alaposan véd.”

Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke ugyancsak az ATV-ben fejtette ki, hogy „minden olyan oltás, ami rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, amit az OGYÉI vagy az Európai Gyógyszerszövetség jóváhagyott, úgy gondolom, hogy abban meg kell bíznunk, ezt el kell fogadnunk. Tehát azért vannak ott ezek a szakemberek, hogy ellenőrizzék, ez az ő feladatuk, ők erre szakosodtak.”

Összesen 278 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, a német autógyárak, amik mostanában csaltak a még motor teljesítményekkel is, azok Nyugaton vannak?

Ez most már tényleg kezd megdöbbentő lenni...

Egyre inkább az látszik, hogy nagy húzásnak bizonyulhat, hogy elkezdtünk oltani a Szputnyikkal, és - mennyisége révén - főleg a kínai vakcinával. A legvalószínűbb szcenárió, hogy majd fut utánunk Nyugat-Európa.
De gondolom akkor majd a moslékellenzék megint csak úgy fog új nótát fújni, mintha minden nap új elmével ébrednénk, emlékek nélkül...

Az adenovektor vakcinák is régóta ismertek, nemcsak az elölt vírust tartalmazók. Az mRNS vakcináktól már csak működési elvük miatt sem kell tartani, a legbiztonságosabb megoldás.

Szóval ezzel az oltásriogatással megint csak a legműveletlenebb rétegek zsigerből jövő hülyeségére próbálnak rájátszani.

Nincs ezzel semmi baj. Ha majd lecseng a járvány, mert beválnak a vakcinák, szét kell nézni Nyugat-Európában, és a DK orra elé önteni a mostani szart. De előbb azért le kellene állítani ezt a mocskos járványt...

A plakát majdnem jó, csak kell egy kis kiegészítés:

Leszarjuk a halálos áldozatok számát! Egy vakcinát sem támogatunk, amit nem engedélyezett az Európai Unió!

Egy olyan mondat van ott, amely egy világjárvány kimondottan rémisztő szakaszában kétségbe vonja a magyar egészségügy kompetenciáját.

Ezt lényegében lázításnak nevezik.

Majd ha a háziorvosok tömegei tagadják meg a kínai vakcina beadását, meghatódom. Egyenlőre azt látom, hogy a DK lázít, de még ott sem az a Falus Ferenc, aki ért valamit a járványtanhoz.

Mármost, ebből fölépíteni egy ellenzéki járványstratégiát, ami karakteresen különbözik a kormányétól, az hányingerkeltő. Ezek akarják az országot kormányozni? Bazmeg.

Kimondottan dühös vagyok rájuk. Egy csomó ember fogja elkapni a kovidot azért, mert nem fogadja el a kínai vakcinát. Vannak ilyen pontok, ahol a politika életveszélyessé válik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés