Fürjes: Válság idején a gázra kell lépni, szó sem lehet megszorításokról

2021. február 25. 20:06
A kormány szeretne az önkormányzatoknak is segíteni, „most azon dolgozunk, hogy talpon maradjon mindenki” – mondta az államtitkár.

Fürjes Balázs sajtótájékoztatóján kijelentette: csütörtökön a kormány, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok egyeztettek, de a főszereplők a budapesti polgárok. Értük kell közösen megoldásokat találni, a járvány okozta csekket nem tudjuk benyújtani a koronavírusnak.    

Az államtitkár hozzátette, hogy a koronavírus-járvány az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta. Úgy fogalmazott, hogy válság idején „a gázra kell lépni, szó sem lehet megszorításokról, adóemelésről.

Adócsökkentés, beruházások, a vállalkozások és a családok támogatása a mi receptünk” 

– hangoztatta.    

Hangsúlyozta, a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését, mert a fejlesztések tartják meg a munkahelyeket és segítenek a vállalkozásoknak, illetve a családoknak.

Fürjes Balázs a csütörtöki tárgyalást jó hangulatú egyeztetésként értékelte, amely első állomása volt a tervek szerint március végéig lezáruló egyeztetés-sorozatnak, amelynek végén – szavai szerint – megoldást tudnak nyújtani a budapestieknek.

Részletes információk

Ismertette: a kormányzat írásban vár választ a polgármesterektől arról, hogy milyen bevételkiesést okozott az iparűzési adó csökkentése, milyen intézkedéseket tesznek a helyzet kezelésére, milyen állapotban van az önkormányzati büdzsé, milyen megtakarításokkal rendelkeznek. Továbbá arra is, hogy milyen kerületi fejlesztéseket támogasson a kormány, illetve azt is kérik, hogy „önbevallásos alapon” ismertessék, mely önkormányzati döntések okoztak bevételkiesést – részletezte Fürjes Balázs.    

Az államtitkár elmondta, Karácsony Gergely főpolgármesterrel megegyeztek arról, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését. Azon – mutatott rá Fürjes Balázs – szintén nagyon fontos téma lesz a pénzügy, a fővárosi bevételkiesés lehetséges kompenzációja, új fejlesztések elindítása, illetve részletes egyeztetést folytatnak a főpolgármesterrel az Európai Unió rendkívüli helyreállítási alapjának budapesti felhasználásáról.

A következő uniós ciklusban is több ezermilliárd forint jut Budapest fejlesztésére

Fürjes Balázs szavai szerint a kormányzat olyan hírrel megy a FKT-be, miszerint a következő uniós fejlesztési ciklusban is több ezermilliárd forint fog Budapest fejlesztésére jutni.    

A kormánypárti politikus beszámolója szerint több olyan konkrét javaslat hangzott el a polgármesterek részéről, amelyet a kormány kész megfontolni. Az államtitkár ezek között említette az Egészséges Budapest Program folytatását, amire a kabinet „rögtön igent mondott”, így a kerületi önkormányzatok idén is 10 milliárd forintot kapnak egészségügyi intézményeik fejlesztésére.    

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés