A Szépírók Társasága és a Bázis egyesület nyilatkozatban reagált Tóth Krisztina ügyére

2021. február 25. 13:46
A közleményben kiálltak Tóth Krisztina mellett.

Mint ismert, a Könyves Magazin február 11-én megjelent interjújában Tóth Krisztina azt mondta, Az arany embert le kéne venni a kötelező olvasmányok listájáról. A kijelentésre számos reakció és kritika is érkezett, olyan sok, hogy az írónő közösségi oldalán üzent a kommentelőknek.

Az eseményekre reagálva a Szépirók Társasága és a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában nyilatkozatokat adtak ki, melyet a Litera.hu teljes terjedelmében közölt:

„KÖZLEMÉNY

A vita méltósága

Az utóbbi napokban sajnálatosan alacsony színvonalú támadások érték Tóth Krisztinát a Könyves Magazinban megjelent interjújában a kötelező iskolai olvasmányok némelyikét illető véleménye miatt. A Szépírók Társasága, amelynek Tóth Krisztina is értékes tagja, személyén túlmenően két dolog védelmét tartja kiemelkedően fontosnak: a vélemény szabadságáét, valamint a véleményeket követő-illető vita kultúrájáét. Egy vélemény kritikájának a vitapartner meggyőzése, elgondolkodtatása lehet a célja, nem a személyének, munkájának pocskondiázása. Utóbbiból meg nem értés, frusztráció, agresszív boldogtalanság, előbbiből megértés és közös tanulságok következhetnek egy folyamatosan épülő kultúra keretei között.

A Szépírók Társasága – az oktatási szakma képviselőivel, elsősorban a tanárokkal együttműködve – jelentős erőfeszítéseket folytat, hogy erősítse a kortárs irodalom jelenlétét a középiskolákban. A napokban éppen Tóth Krisztina szerepel majd az egyik iskolában, ahol az ő munkássága az egyik érettségi tétel része.

Olvassunk, beszélgessünk, gondolkodjunk minél többet! Méltósággal, türelemmel.

Szépírók Társasága”

 

***

Nyilatkozat

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában tagjai megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy egy szakmai vitában elhangzott kijelentést felhasználva milyen minősíthetetlen hangnemű és jellegű támadások értek egy kortárs magyar költőt, írót. A szervezet tagjai elutasítják ezt a hangnemet, amelyet gyakran a politika inspirál, és kiállnak Tóth Krisztina mellett. A Bázis a szakmai megalapozottságú, érvelésen alapuló dialógus híve, ezért elutasít mindenféle verbális agressziót csak azért, mert valaki irodalmi és művészeti kérdésekben saját véleményt mer megfogalmazni.    

2021. február 24.

A Bázis tagsága

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyan jó lenne, ha legalább elolvasná az Aranyembert, mielőtt őírónősége genderügyben elkaszálná. Bájosan természetesen.
Tímea pont hogy egy hihetetlenül erős asszony, aki Tímár távollétében önszántából átvette az üzleti ügyek irányítását, keményen dolgozott, helytállt és jelentős profitra tett szert. (ez a filmben talán nem volt annyira hangsúlyozva, elgondolkoztató, hogy bájos írónőnk olvasta-e magát a könyvet egyáltalán)
Tímár tudta, hogy Tímea nem szereti őt, ezért ha jól emlékszem, (régen olvastam) köztük házasélet nem is létezett.
Tímea tisztelte Tímárt és hálás volt neki, ezért vélt haláláig hűséges volt hozzá. Ezek az érzések károsak lennének? Nem akarok olyan világban élni, ahol ezek az érzések károsak.

Így igaz. Nem Jókai:-)
A kisegér támadja az oroszlánt:-)

Hát ezt köszi:-) óvodás színvonal. Libsiknél ebből még lehet élni?

Ez a szánalmas képződmény támadja Jókait? Aki védi ezt a nőt, azzal is gondok vannak.

Tóth véleményét - tisztelettel - szamárságnak tartom: olvassák csak a diákok az inkriminált kötelező olvasmányt, s tanulják meg értelmes kritikával szemlélni az olvasmányokat, a világot, az övékétől eltérő nézeteket.

Ennyi, ez az origó.
Tóth indította el a diskurzust, méghozzá a "cancel culture" jegyében.

Nemcsak a színvonal, amely célzottan lett lebutítva, a Tóth etásnő által, itt a magyar mint nép meghatározottságának tudatos lerontásáról szól a történet, ez a történet is, mint az összes Soros-alomból való...
...ugyanis, a környező országok minden pénzt megadnának, ha lenne egy Jókaijuk, míg nálunk be akarják tiltani egyes "írónők, írók"...
Ám a művésznő-írónő nem erről ír, célzatosan elméleti szófosásba keveri Jókait, mint egy koloncot a nyakunkon, mint egy járulékos bajkeverőt...
Ügyes és "méltó" a baloldalhoz.
Azért ilyesmit pl. egy Ungvári Tamás sosem tett volna, ebből látszik az a mérhetetlen lezüllés, ahová az egykor József Attila-i baloldal jutott...

Érettségi tétel?
Óh! Irgalom atyja ne hagyj el!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés