Biden újranyitja a gyermekkorú bevándorlóknak fenntartott épületeket

2021. február 24. 7:45
A demokraták által sokat kritizált intzéményeket a Trump adminisztráció alatt még gyerekketreceknek nevezték.

A Biden-adminisztráció újranyitná azt a bevándorlási központot, amelyet korábban a déli határon megállított gyermekkorú bevándorlóknak tartottak fenn. A kormányzat szerdán ismerte el a döntést – írja a FoxNews. A középület körülbelül 700 gyermek elszállásolására alkalmas, szükséges esetben azonban a kapacitás növelhető. Az újranyitást kormányzati oldalról a járványhelyzettel indokolták.

Az amerikai kormányzat azokat a kísérő nélkül érkezett, 13. életévüket betöltött gyermekkorú bevándorlókat fogja itt ideiglenes jelleggel elhelyezni, akiknél karantént kell elrendelni a koronavírus miatt.

„Nem rakunk gyerekeket ketrecbe”

A Fehér Ház sajtófőnöke, Jen Psaki keddi sajtótájékoztatóján védelmébe vette a döntést. Arra a kérdésre, hogy mennyire összeegyeztethető ez a döntés az új adminisztráció irányvonalával – tekintettel arra, hogy Joe Biden korábban többször kritizálta Trumpot, amiért használta az intézményeket  – azt mondta, hogy az elhelyezés célja nem az, hogy utána kitoloncolják a gyerekeket. Mint mondta, az újranyitás csupán átmeneti, amelyet a koronavírus-járvány indokol. Hozzátette, mivel nem tudnak minden gyermeket elhelyezni a menekülttáborokban az előírt távolságtartás miatt, ezért más megoldásokat kell találni.

A FoxNews arról is kérdezte a sajtófőnököt, hogy mit szól ahhoz, hogy

ugyanazt az intézményt nyitották újra, amit Trump idején „gyermekketrecnek” bélyegeztek.

Psaki erre úgy reagált, hogy a helyzet ezúttal más. Mint mondta: „Tisztázzuk: jelenleg egy világjárvány tombol. Ez nem gyerekek ketrecben tartása. Az intézmény az egészségügyi minisztérium előírásainak megfelelően nyílik újra. Nem ugyanaz a helyzet. Egyáltalán nem”.

A sajtófőnök azzal folytatta, hogy az elhelyezés utáni cél az, hogy a gyermekeket családokhoz vagy támogatókhoz küldjék.

Nem mindenki tapsol a demokratáknál sem

A Biden-adminisztráció döntését a Demokrata Párt ultraprogresszív oldaláról kemény kritika érte. Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő azt írta a közösségi oldalán, hogy

ez nincs rendben. Sosem volt rendben és sosem lesz rendben – adminisztrációtól és párttól függetlenül”.

Felemlegette azt is, hogy alig két hónapja még pontosan az ilyen bevándorlási döntések ellen küzdöttek.

Ilhan Omar, Minnesota állam képviselője szintén bírálta a döntést. Mint írta, az amerikai bevándorlási rendszer nem fog működni addig, „amíg a jobb életet keresőket »idegenként« és nem pedig embertársakként” kezelik.

Kép forrása: AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés