Demokrata ügyész kutathat Donald Trump adópapírjaiban

2021. február 22. 16:37
Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte hétfőn Donald Trump előző amerikai elnök adóbevallási és -visszatérítési, illetve egyéb pénzügyi dokumentumainak kiadását.

A testület elutasította Trump jogi csapatának arra irányuló kérését, hogy függesszék fel egy alsóbb szintű bíróság október 7-i ítéletét, amellyel arra utasították a már régóta a volt elnöknek dolgozó Mazars USA könyvelőcéget, hogy bocsássa

Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyész rendelkezésére ezeket az iratokat.    

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság tavaly júliusban már eljárt ebben az ügyben, s elutasította Trump azon érvelését, miszerint hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól.    

Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Trump ellen több ügyben is eljárás folyik az Egyesült Államokban, személyes és üzleti tevékenységével kapcsolatban is.    

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy el fog járni azon 2019-es kormányrendelet ügyében, amelynek értelmében megvonták a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és családtervezéssel foglalkozó intézményektől, amelyek – más egészségügyi szolgáltatásaik mellett – a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek. Hasonlóképpen, a testület a Trump által elfogadott egyes keményvonalas bevándorlási szabályok törvényességét is vizsgálni fogja.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Al Drago

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

JFK-ra egy gyilkost uszítottak - a mainstream-fáma szerint.
Donaldra naponta egyet-kettőt, havonta 20-30-at, és ezek nem a könyvraktár emeletéről lődözik majd, de a New York Times-os jó qrvaanyjukkal tömik tele a "választók" - akik már régen nem választók, csupán kellékek - fejét.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. február 22. 18:13

Hát, ha Trump nem csalt adót, nincs mitől félnie...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés