Biden: Nem tudom, mikor lesz vége ennek a válságnak

2021. február 20. 13:08
Az amerikai elnök szerint, ha a kongresszus nem fogadja el a gazdaságösztönző csomagot, 40 millió rászoruló amerikai veszítheti el az étkezési támogatását.

A koronavírus elleni oltások biztonságosságát hangsúlyozta, és mindenkit az oltás elfogadására biztatott Joe Biden amerikai elnök pénteken a Pfizer vállalat kalamazooi vakcinagyártó üzemében. „Ha van egy üzenet, amelyet mindenkinek át kell adni ebben az országban, az a következő: az oltások biztonságosak” – mondta Biden, miután megtekintette a Pfizer üzemét a Michigan állambeli Kalamazooban.

Biden optimista volt azzal kapcsolatban, hogy mikor érhet véget a járvány

Az elnök elmondta, hogy látogatása során bemutatták neki a vakcinák készítésével kapcsolatos óvintézkedéseket. Joe Biden kiemelte: fontos, hogy az amerikaiak bízzanak abban, hogy az oltások biztonságosak. „Kérem önöket, saját maguk, a családjuk, a közösségük érdekében, hogy amikor elérhetővé válik és sorra kerülnek, fogadják el az oltást! Csak így lehet legyőzni ezt a járványt” – hangsúlyozta az elnök.

Beszédében elkötelezte magát amellett, hogy az Egyesült Államok pénzügyi segítséget nyújt a nehéz anyagi helyzetben lévő országoknak, hogy hozzájussanak a szükséges oltóanyagokhoz. Biden optimista volt azzal kapcsolatban, hogy mikor érhet véget a járvány. Azt mondta: a pandémia vége már látható. „Nem tudom önöknek pontosan megmondani, hogy mikor lesz vége ennek a válságnak, de azt elmondhatom, hogy mindent megteszünk, hogy az a nap minél hamarabb eljöjjön” – mondta.

Biden szerint, ha a kongresszus nem fogadja el a gazdaságösztönző csomagot, 40 millió rászoruló amerikai veszítheti el az étkezési támogatását.

Az alig egy hónapja hivatalba lépett demokrata párti elnök bírálta elődje, Donald Trump járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit. Úgy fogalmazott: „Elődöm (...) nem rendelt elegendő oltást, nem tett erőfeszítéseket, hogy minél többen megkapják a vakcinát és nem sikerült oltóközpontokat létrehoznia. Ez megváltoztatta hivatalba lépésünk pillanatát.”

A demokrata elnök visszautasította a republikánusok ellenvetéseit

A demokrata elnök védelmébe vette kormánya 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagját, és visszautasította a republikánusok ellenvetéseit. Azzal érvelt a törvényjavaslat sürgőssége mellett, hogy amennyiben elfogadják, a gazdaság idén 7 millió munkahelyet teremt. „Mire várnak? Nem kellene 20 milliárd dollárt költenünk a nemzet beoltására? Nem kellene 290 millió dollárt szánnunk a 11 millió amerikai munkanélküli biztosításának meghosszabbítására?” – kérdezte Biden.

Az elnök a mentőcsomag szükségességét hangsúlyozva kiemelte: több tízezer kisvállalkozásnak kellett végleg bezárnia, az iskoláknak pénzre van szükségük a biztonságos újranyitáshoz, és 11 millió gyermek nem jut elegendő ételhez. Hozzátette: minden ötödik amerikainak elmaradása van a bérleti díjak tekintetében, és „tízből egy honfitársunk nem tudja időben fizetni a jelzálogkölcsönét”.

Biden azt állította, hogy ha a kongresszus nem fogadja el a gazdaságösztönző csomagot, akkor 40 millió rászoruló amerikai veszítheti el az étkezési támogatását. „Az Isten szerelmére, ez az Amerikai Egyesült Államok. Olyan emberekbe fektetünk be, akik rászorulnak” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: továbbra is hajlandó meghallgatni a felsőház és az alsóház ötleteit is, hogy miként lehetne javítani a mentőcsomagon, vagy olcsóbbá tenni.

(MTI)

Címlapkép:MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

40 millió amerikai kap étkezési támogatást az államtól??? Atyaég. Az Usa tele van szegényekkel.

"Slipi joe, magyarul Csipkejózsika egy anti mese höse. "

Hugyos Józsi. :D

https://youtu.be/HNm2fcyAGxM

Beszédes ez a tendencia. 2000-ben még csak 17 millióan voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés