Nemet mondunk az újabb felhatalmazásra

2021. február 15. 12:05

Szél Bernadett
MTI-OS
A parlamentnek joga van kéthetente dönteni a veszélyhelyzeti rendeletek fenntartásáról.

„A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai most sem támogatják a kormány által folyamatos visszaélésre használt 90 napos felhatalmazást. Semmi ok arra, hogy a parlament kiiktassa saját jogát arra, hogy kéthetente megvitassa és döntsön a veszélyhelyzeti rendeletek fenntartásáról.    

Jelenleg kétféle jogcímen tud rendkívüli járványügyi intézkedéseket hozni a kormány: egyrészt júniusig érvényben van az egészségügyi válsághelyzet, ami a kijárási korlátozáson és a gyülekezés teljes tilalmán kívül szabad kezet ad a kormánynak a járványkezelésben, másrészt ott van a január 29-én újra kihirdetett veszélyhelyzet, ami lehetővé teszi – az akár alapjogokat korlátozó – rendeleti kormányzást. Újabb felhatalmazásra semmi szükség. Az Alaptörvény szerint a parlamentnek joga van kéthetente dönteni a veszélyhelyzeti rendeletek fenntartásáról – semmi ok arra, hogy ezt a jogot elvegyék a parlamenttől, és 90 napos biankó felhatalmazást kapjon a kormány minden jövőbeli döntésére.

 A kormány az eddigi felhatalmazásaival folyamatosan visszaélve költötte saját holdudvarára a válságkezelésre szánt pénzeket, vezetett be önkormányzati megszorításokat, üresítette ki az információs jogokat és tartja fenn indokolatlanul a gyülekezés teljes tilalmát, miközben radikális átalakításokat vezet be a felsőoktatásban, módosítja a választási törvényt, a meghosszabbított kezeként működő Médiatanács pedig elhallgattatja a Klubrádiót. Nem kérünk az újabb felhatalmazásból!”

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés