Szegő Péter szolidáris a Népszava vallásgyalázó karikaturistájával

2021. január 31. 19:25
Heisler Andrástól viszont nem várta, hogy közös nyilatkozatban áll ki a vallási jelképek meggyalázása ellen.

Maximálisan szolidáris vagyok Pápai Gáborral, aki egy két közszereplőt – Jézus Krisztust és Müller Cecíliát – ábrázoló, még áprilisban megjelent karikatúrájával váltotta ki egyrészt a NER-közeli propaganda, másrészt számos egyház tiltakozását – írja közösségi oldalán Szegő Péter.

Emlékezetes, Szegő október végén hatalmas botrányt kiváltó posztban „kérte meg” Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy  közszerepléseikor ne viseljen keresztet nyakában – mindezt a templomi lefejezéses franciaországi terrortámadás másnapján.

A mostani ügy főszereplője Müller Cecília, valamint a kereszténység. Történt ugyanis még áprilisban, hogy a Népszava karikatúrát közölt az tisztifőorvosról, amelyen a kereszten haldokló Jézusnak azt mondja: „Alapbetegsége függőséget okozott”.

A kisebb-nagyobb felháborodás – ami tavasszal elült – novemberben elemi erővel tért vissza, amikor a baloldali lap karikaturistája

ezért a művéért megkapta a szakma egyik díját.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre – aki egyben az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke – időközben személyiségi jogi pert indított az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján a Jézust gúnyoló karikatúra és annak szövege miatt.

Január közepén volt a perfelvételi, majd elsőfokú tárgyalása a KDNP-s politikus által benyújtott keresetnek. Vejkey Imre a Vasárnap.hu megkeresésére elmondta, felperesként egy árva szót sem szólhatott a tárgyaláson. A politikus hangsúlyozta: dr. Gál Zsófia Lívia bírónő az arcába mosolygott, és azt mondta, a Népszavában megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel.  „Egyrészt én nem az átlag magyar állampolgár, hanem a keresztény közösség nevében indítottam keresetet, másrészt a bírónő honnan tudja, hogy mit gondol az átlag magyar állampolgár? Meggyőződésem, hogy ez a gúnyrajz nemcsak a keresztényeket, hanem minden jóérzésű magyar embert felháborít” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

A bírónő végül elutasította a KDNP-s politikus keresetét, az elsőfokú ítélet értelmében még Vejkey Imrének kell fizetnie a Népszavának. „A bíróság elsőfokú döntésének üzenete egyértelmű: ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni” – hangsúlyozta Vejkey Imre, hozzátéve:

az ítélet ellen fellebbez, akár alkotmánybíróságig is elviszi az ügyet.

Az eset kapcsán a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szövetsége az alábbi rövid közös nyilatkozatot adta ki a zsidó és a muszlim közösséggel együtt:

„Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen”.

Az aláírók között szerepel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, a Magyarországi Muszlimok Egyháza is.

A Hit Gyülekezete is csatlakozott a tiltakozó nyilatkozathoz.

„A listán szereplő legtöbb egyházon legkevésbé sem csodálkozom, az EMIH-et kifejezetten hiányoltam volna, ha nem lett volna rajta, de szerencsére rajta van. A Mazsihisztől viszont ezt nem vártam, Heisler Andris” – kommentálja Szegő.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki az a Szegő Péter?
(Mindegy, Packó legyint, tuggyuk...)

Előre lehetett tudni, hogy a pesti zsidók hisztiznek amiatt, hogy Müller Cecília keresztet hord.
A Pápai "karikatúra" ennek a hiszinek a hozadéka, manifesztációja.
Biztos viccesnek találnák, hogy mondjuk "Mózes, a tolvaj kőtáblát lop" karikatúra. Remélem, hogy nem csinál és ez az egész libsihiszti ajvék abbamarad.

A mandinernek miért kell a zsidó mucsát többször is bemutatnia?

Madarat tolláról, rajzot az alkotójáról... A jogi szint mindig külsődleges, de a belső-emberi megítélés egyértelmű: mindenki tudja, hogy a mások számára legszentebb-legfontosabb értékekhez, személyekhez akkor is visszafogottan kell viszonyulni, ha azzal nem értünk egyet.

Csesszétek meg, Mandi, ez már legalább a nyolcadik poszt,a hová ideteszitek ezt a mocskos karikatúrát.

"A középkorú dohányosok 47, az időskorúak 62 % kezdte a dohányzást fiatal felnőttként"

Ennél jobb alapbetegség nem kell. Csak ha a hülyeséget is az alapbetegségek közé soroljuk.

Vigyázzatok. Nem mindenki olyan jó keresztény, hogy ilyen esetben odatartsa másik orcáját is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés