Magyarország már nem csak összeszerelő üzemekből áll

2021. január 28. 13:54

Navracsics Tibor
Vasárnap
A régióban már egyre kevésbé játszik szerepet az olcsó munkaerő: a költséghatékonyság annál inkább.

„Egy nyugati befektető mit lát ebből a térségből, az olcsó munkaerőt?

A régióban már egyre kevésbé játszik szerepet az olcsó munkaerő: a költséghatékonyság annál inkább. A befektetők számára komoly érték a relatív közelség Nyugat-Európához, fontos szerepet játszanak ebben a jó közlekedési folyosók. A térségnek nagyon jelentős a tőkebevonzó képessége, melyet az is megmutat, hogy szinte minden itteni megyeszékhely, vagy megyei jogú város az elmúlt években jelentős új külföldi beruházásnak tudott otthont adni. Mindennél fontosabbá vált a jólképzettség, a megfelelő végzettség és az ehhez kötődő szociális és kulturális infrastruktúra.

A befektetők nem csak egy földrajzi pontot választanak maguknak és dolgozóik számára, hanem egy humán adottságokkal teli várost is. Beruházói oldalról is fontos, hogy milyen minőségű életet lehet élni az adott településen. Ma már éppen ezért nem elegendő egy városnak csupán egy jó infrastruktúrájú ipari parkot létesítenie. A jó oktatás, a színvonalas kulturális élet és a sport lehetőségek megléte már nem megkerülhető.

Sokszor azt halljuk, hogy a magyar gazdaság a külföldi autógyárak összeszerelő-üzeme. Ön is így látja ezt?

Meglátásom szerint Magyarország az elmúlt egy-két évben elmozdult ettől az összeszerelőüzem pozíciótól. Ha a következő években az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Laborok Hálózatának koncepciója gyökeret tud ereszteni, akkor el tudjuk érni, hogy a nyugat-európai cégek nem csak összeszerelésre használják a magyarországi telephelyeiket, hanem kutatásfejlesztésre is. Ebben Nyugat-Magyarországnak ugyancsak fontos szerepe van: Az Audi fejlesztőcsapatainak egy része már Győrben dolgozik, valamint a Zalaegerszegen létrejött ZalaZone is, ami egy járműipari tesztpálya, e mellé kutatásfejlesztési cégek költöztek be. Egy összeszerelő üzemet nem túl nehéz, akár az egyik pillanatról a másikra átköltöztetni, ott ahol kutatásfejlesztés történik, ott nagyobb a lehetősége annak, hogy a befektető cégek hosszabb távon maradnak. Nekünk az érdekünk, hogy egyre több ilyen központ jöjjön létre a régióban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés