Az atomfegyverekről is tárgyalt Biden és Putyin

2021. január 27. 9:59
A két elnök „üzleti jellegű és őszinte” beszélgetése során megegyezett az Új START szerződés meghosszabbításáról. 

Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök a beszélgetés során megvitatták az Oroszországban jelenleg zajló ellenzéki tüntetéseket, valamint meghosszabbították az USA és Oroszország atomfegyver-paktumát – számolt be a BBC.

Az orosz nyilatkozat szerint Putyin gratulált az új amerikai elnöknek választási győzelméhez.

Mindkét fél kijelentette, hogy megállapodtak a kapcsolattartás folytatásában. Korábban mind Donald Trump, mind Barack Obama adminisztrációját azzal vádolták, hogy túlságosan megengedőek voltak Oroszországgal szemben, miután nem léptek közbe a Krím-félsziget annektálásakor, és hagyták, hogy Oroszország megtámadja Kelet-Ukrajnát, illetve beavatkozzon a szír polgárháborúba.

„Biden elnök egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok határozottan fog fellépni nemzeti érdekeinek védelmében Oroszországgal szemben válaszul a minket, illetve szövetségeseinket károsító cselekedetekre” – áll a Fehér Ház rövid közleményében.

Navalnij megmérgezése

A közlemény szerint a két elnök megvitatta a hatalmas méretű SolarWinds kibertámadást, amelyet jelenleg Moszkvának tulajdonítanak, valamint szóba került  Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezése is. A Kreml nyilatkozata nem hivatkozott azokra a vitás pontokra, amelyeket a Fehér Ház szerint Biden felvetett.

Joe Biden Putyinra korábban „KGB-gengszterként” utalt.

„Üzleti jellegű és őszinte” beszélgetés

Az orosz tisztviselők szerint Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy „az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok normalizálása mindkét ország érdeke és – figyelembe véve a világ biztonságának és stabilitásának fenntartásáért viselt különleges felelősségüket – az egész nemzetközi közösség számára fontos”

„Összességében Oroszország és az Egyesült Államok vezetői közötti beszélgetés üzleti jellegű és őszinte volt” – áll a Kreml közleményében. A két vezető a beszélgetés során megkötötte a Barack Obama elnök és Vlagyimir Putyin által létrehozott Új Start szerződés megújításáról szóló megállapodást, amely korlátozza a robbanófejek, rakéták és hordozórakéták számát az amerikai és orosz nukleáris arzenálban.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés