Az ausztrálok saját nemzeti ünnepük ellen tiltakoznak

2021. január 26. 6:58
A jobboldali miniszterelnök szerint azonban nem lehet megúszni a történelmet.

Ezrek tiltakoztak országszerte a január 26-i nemzeti ünnepen, Ausztrália napján országszerte Ausztráliában az ellen, hogy az ünnep a brit gyarmatosítók emlékét idézi. Ausztrália napja 1994 óta nemzeti ünnep az országban. 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta. Az azt megelőzően már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösség számára viszont ez nem ad sok okot az ünneplésre; legtöbbüknek gyásznap a mai, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek.    

Sydneyben mintegy 3000-en tiltakoztak az „invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat. Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe, amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet. „Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” – szögezte Morrison.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem ez vezetett, mert az angolok sem csak azokat a területeket gyarmatosították, amelyek börtönszigetnek kellettek. Csúcsban a világ negyedével rendelkeztek, aztán hadat üzentek Németországnak és onnan csak lefele vezetett az út.

Az arányokról:
Az első flottával 732 fegyenc érkezett. A teljes érkezési létszámból 1373 főből. (Ebben az összlétszámban a tengerészgyalogosok feleségeinek 9, a fegyencasszonyoknak 11 útközben született csecsemője is benne van.

Sok ausztrál volt katonát ismertem már a hetvenes évektől. A nyolcvanas években már mindegyik mondta, hogy nem ezért harcoltunk ami lett és azóta még jobban lett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés