Az ausztrálok saját nemzeti ünnepük ellen tiltakoznak

2021. január 26. 06:58

A jobboldali miniszterelnök szerint azonban nem lehet megúszni a történelmet.

2021. január 26. 06:58
null

Ezrek tiltakoztak országszerte a január 26-i nemzeti ünnepen, Ausztrália napján országszerte Ausztráliában az ellen, hogy az ünnep a brit gyarmatosítók emlékét idézi. Ausztrália napja 1994 óta nemzeti ünnep az országban. 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta. Az azt megelőzően már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösség számára viszont ez nem ad sok okot az ünneplésre; legtöbbüknek gyásznap a mai, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek.    

Sydneyben mintegy 3000-en tiltakoztak az „invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat. Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe, amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet. „Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” – szögezte Morrison.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. január 26. 20:19
Sajnos a tiltakozóknak van igazuk. Itt nemcsak 60 ezer éves történelemről lenne szó, van az több is. Remélem az őslakosokra ezután jobb idők várnak Ausztráliában is.
kingsjewel
2021. január 26. 18:35
Akik részt vettek ezen a tüntetésen, miért nem költöznek vissza akkor oda, ahonnan az ősei jöttek, ha már így szégyellik magukat?
Mr. Sarah Kaufmann
2021. január 26. 17:31
A nacionalista, gyarmati múlt elavult erőszakszimbólumai ellen fellázadt az emberek lelkiismerete! Micsoda nemes törekvés!
Robur
2021. január 26. 16:58
A gyarmatosítás jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik