Matolcsy: Növelni kell az állami beruházásokat

2021. január 25. 14:53
A jegybankelnök szerint elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben, a magyar gazdaság visszaesése az európai középmezőnyben lesz.

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott – vélekedett a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.

Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben. A magyar gazdaság visszaesése a végleges adatok szerint az európai középmezőnyben lesz – írta a jegybank elnöke. Hozzátette, hogy mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Véleménye szerint elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt. A versenynek azonban nincs vége, sőt a java még hátravan. A kanyar hosszabb és a terep nehezebb, mint elsőre tűnt - fogalmazott. A tavalyi év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokkal többet tudunk az előzés körülményeiről, mint korábban - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiderült egyebek közt, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra – fejtette ki a jegybank elnöke.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs ebben semmi meglepő. A felsorolt országok sokkal kedvezőbb helyzetben voltak, nagyobb volt a mozgásterük.
A lényeg: ,,Először is kiderült, hogy igen jelentős tartalékokat halmoztunk fel 2010-2019 között és ezeket képesek vagyunk mozgósítani baj idején. A családok nettó pénzügyi vagyona, állampapír megtakarításai, a felépített 850 ezer új munkahely, a belföldi és külföldi befektetők bizalma, az újra iparosítás és sok más betonfalként védtek minket 2020-ban.,,

Ez pedig biztosíték arra, hogy az oltások befejezése után a gazdaság visszaáll a korábbi pályára és a beruházások és teljesítmények felgyorsulnak.
Amennyiben a kanyart vesszük hasonlatként, akkor szerintem jelenleg a kanyar első felében vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés