Veszít tömegéből az Antarktiszról leszakadt jéghegy, de így is fenyegetést jelent

2021. január 21. 18:00
Tömege nagy részét elvesztette a Déli-Georgia-sziget pingvinpopulációját veszélyeztető, Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy.

Az A68a elnevezésű jéghegy és a róla letört darabok továbbra is Déli Georgia közelében sodródnak – mondta el Ted Scambos, a Coloradói Egyetem tudósa. Scambos és kollégái az Antarktisz Larsen C selfjegéről való leszakadása, 2017 júliusa óta figyelik a jéghegyet. Az A68a az egyik legnagyobb jéghegy, amely valaha az Antarktiszról levált. Decemberben a jéghegy területe egyharmadát elveszítette: több mint 1400 négyzetkilométerrel lett kisebb, miután nagy darabok váltak le róla, illetve sok jege elolvadt. Az A68a kiterjedése kedden 2450 négyzetkilométer volt. A jéghegy szélei, akárcsak egy tányér, lekerekedtek – magyarázta Scambos.

A jéghegy megakadályozhatja, hogy a szigeten élő pingvinek eljussanak a tengerhez, ha ráfut a sziget partjára, és a sziget körüli tengeri élővilágot is veszélybe sodorhatja, ha megfeneklik. Elképzelhető, hogy ez decemberben már be is következett, de a tudósoknak ezt még ellenőrizniük kell.  Az A68a-ról letört nagy darabok szintén fenyegetést jelentenek. Háztömbnyi jéghegyek úszkálnak a sziget környékén, hatot követnek is a kutatók, közülük négy megközelítette a szigetet – mondta el Scambos.

Az A68a-ról akkor kezdtek letöredezni nagyobb darabok, amikor decemberben megközelítette a sziget nyugati partját. Az erős áramlatok arra késztették a jéghegyet, hogy csaknem 180 fokos fordulatot vegyen. A műholdas felvételek szerint egy vízalatti self legyalulhatta, és ez okozhatta az első nagy törést, amelyet további törések követtek. Az a része is leszakadt a jéghegynek, amelyet formája miatt a tudósok a jéghegy ujjaként emlegettek. Scambos szerint a jéghegydarabok a sziget körül „csellengenek”, lehet, hogy egy időre, talán néhány hétre megállnak, de aztán szépen elolvadnak, mivel a víz túl meleg nekik.

Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek.

(MTI)

Címlapkép: YouTube

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fontolóra vette Karácsony, hogy a rovarok mellé a jéghegyeket is Budapestre kell hozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés