LMP: Az Orbán-kormány hulladékmaffiájának koncepciója alapjaiban bedőlt

2021. január 21. 10:59
A játék már nem babra megy: ha a teljes rendszer egy kockázatos monopóliumra épül, akkor mindenki érdekét sérti, szerepel a párt közleményében.

„Ahelyett, hogy a kormány azon dolgozna, hogy az emberek túléljék a Covid-járványt és a vele járó gazdasági visszaesést, még mindig azon ügyködik, hogy egyre több közszolgáltatás és intézmény váljon pénzszivattyúvá a saját gazdasági érdekkörei számára”, írta közleményében az LMP. A zöld párt szerint a kormány alig pár nappal karácsony előtt terjesztett be az Országgyűlés elé egy olyan hulladékgazdálkodási csomagot, amelyik már első pillantásra Alaptörvénybe ütköző volt.

„Bár az összes ellenzéki párt ellene érvelt – szokás szerint erőből megszavazták a csomagot, amely már a köztársasági elnöknél is kiverte a biztosítékot – áll a dokumentumban. Azt írják, a taktika a Fidesz sokéves gyakorlatát követte: néhány valóban jó, nagyrészt uniós javaslat mellé betársította a hazai hulladékipar teljes lenyúlását, komoly anyagi kárt és teljes bizonytalanságot okozva ezzel az önkormányzatoknak, cégeknek, és mindenkinek, aki ebben az ágazatban érintett.

„Ez a játék azonban már nem babra megy: ha a teljes rendszer egy kockázatos monopóliumra épül, akkor mindenki érdekét sérti. Még azokét is, akik lakosként a szemétszállításban érintettek, mert e szolgáltatás érdemi garanciák nélküli kiszervezése komoly közegészségügyi veszélyeket hordoz, különösen a járvány idején” – fogalmaznak.

A párt úgy véli, a köztársasági elnök – az LMP-hez hasonlóan – több szempontból is aggályosnak ítélte a törvényt. Az Alkotmánybíróság ezek közül elsősorban a gazdasági szervezeteket ért kárt tartja Alaptörvény-ellenesnek, mondván, hogy a további hasznosításra alkalmas, értékes termelési és ipari hulladékok tulajdonát a fideszes kedvezményezettek számára a törvény hatályánál fogva minden fizetség, ellentételezés nélkül elvonja – írják.

Az LMP üdvözli az AB döntését, fenntartva azon álláspontját, hogy e törvényben még számos pont sérti a közérdeket. A kormányt pedig felhívják arra, hogy megfelelő szakmai és társadalmi egyeztetés nyomán írja újra ezt a törvényt, és csak azokat a részeit küldje meg az Országgyűlésnek, amelyek valóban a közjót szolgálják.

„Ahogyan tudjuk, Orbán Viktor eddigi egyetlen reakciója az volt, hogy az előterjesztésért felelős államtitkárát már menesztették, kvázi elvitetve vele a balhét, pedig a politikai megrendelésként készült részek nagy valószínűséggel nem az ő fejéből pattantak ki – zárul a közlemény.

(MTI-OS)

   

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kukaholding már bedőlt, most jön a következő lépés.
Az a lényeg, hogy menjen a pénz a haverokhoz...

Hűha, ráadásul az Alaptörvényt sem változtatták meg.

Amit az LMP összehord, csak egy része igaz.
A KE-nek három témában volt aggályos, melyből az AB egyet fogadott el.

Itt olvasható a határozat
https://www.alkotmanybirosag.h..
https://www.alkotmanybirosag.h..

Kereskedők

Megkezdte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat Budapest vagyonának a felélését. A kabinet döntése értelmében a fővárosi vagyonkezelőnél jelenleg tizenhárom ingatlan pályáztatása zajlik, ám összesen hetvenkettőt fognak pénzzé tenni. Ami figyelemreméltó: két, nagy értékű ingatlan pályázatát visszavonta a főváros.
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Kell a pénz a sleppnek?

AZ ok pedig ez, amit te nyilván nem olvastál:

"...„A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetés..."

Pénz nélkül elég nehéz ezt a munkát végezni...

A rengeteg államtitkárra gondolsz?? Mert azokból van dögivel. Egyetlen korábbi kormánynak nem volt annyi államtitkára és egyéb megbízottja. Még szerencse, hogy a Vezér olcsó államot épít.
Mi lenne ha nem akarna spórolni????

Mit csinált a kicsoda a micsodával???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés