Viharos tengereken

2021. január 19. 15:04

Őry Mariann
Magyar Hírlap
„Fura lett volna, ha Merkelt nem egy másik merkel követi” – sommázta egy hozzászóló a német Kereszténydemokrata Unió múlt hétvégi elnökválasztását a Twitteren.

„A nemzetközi sajtóban általánossá vált vélekedés szerint Armin Laschet személyében Angela Merkel kancellár politikája és befolyása él tovább. Nem lesz fordulat, konzervatív legalábbis biztosan nem.

A konzervatív Tichy’s Einblick véleményportál több cikkben is keserűen számolt be arról, hogy nem a tagság körében népszerűbb Friedrich Merz nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját – az elsőt igen! –, hanem a regnáló hatalom, a fősodor jelöltje. A portál alapítója, Roland Tichy szerint Merkel oly mértékben átformálta már a pártját, hogy nincs lehetőség alapvető változásokra. „A CDU már nem Konrad Adenauer vagy Helmut Kohl pártja” – írta.

Armin Laschet igazán nem könnyű időszakban lett Németország legerősebb pártjának elnöke. Ha olyan, minden vezető vállát nyomó, globális problémákat, mint a koronavírus-válság és annak gazdasági következményei, nem is vizsgálunk, kapásból van két komoly pártpolitikai gondja is: Friedrich Merz és Markus Söder. Először is, Laschet egy súlyosan megosztott pártot örökölt meg. Ezt mutatja, hogy a választás második fordulójában 521 szavazatot kapott, míg a konzervatív Merz 466-ot. Nem egy fényes diadal. Az elégedetlen konzervatívok komoly erőt képviselnek a pártban, és változást, fordulatot akarnak. Nagy kérdés, Laschet mire megy majd velük.

Másodszor pedig minden felmérés alapján a bajor miniszterelnök Södert látnák szívesebben az emberek a CDU/CSU kancellárjelöltjeként. Az őszi szövetségi választásokig Laschetnek bizonyítania kell. Márciusban Baden-Württemberg és Rajna-vidék–Pfalz tartományokban, júniusban pedig Szász-Anhaltban lesznek tartományi parlamenti választások. A CDU mindhárom helyen vezet a felméréseken, de hol a Zöldek, hol a szociáldemokraták, hol pedig a jobboldali AfD szorongatja.

Mindent összevetve, Laschetnek viharos tengeren kell kormányoznia a CDU hajóját, hogy az osztrák Kurier drámai allegóriáját idézzük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


VIM - gyermekkorom súrolópora :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés