Feloszlatták az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánt

2021. január 18. 22:38
Péntek óta már mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére.

A guatemalai kormány közlése szerint az utat Vado Hondo település közelében időközben megnyitották a forgalom előtt. A migránsok csoportokban tértek vissza Vado Hondóba, hogy alternatív útvonalakat keressenek. Egyelőre nem világos, hányan döntöttek amellett, hogy visszatérnek hazájukba. Röviddel a hatósági akció előtt Rosa Alvarez, a migránsok egyike arról beszélt, hogy rettegnek. „Mi csak szabadon az Egyesült Államokba akarunk jutni” – mondta a hondurasi családanya.

Péntek óta már mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család. A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól. A hatóságok közlése szerint több száz embert visszatoloncoltak Hondurasba. A karaván tagjai közül a Reuters hírügynökségnek többen azt mondták, hogy nincs vizük és élelmük, és a várakozók között több ezer gyerek és várandós nő van.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.  Idén ez az első közép-amerikai migránskaraván, amely elindult az Egyesült Államok felé, és feltehetőleg amiatt, hogy reménykednek a majdani új amerikai kormány engedékenyebb hozzáállásában a bevándorlás területén.

(MTI)

Címlapfotó: Johan Ordonez / AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

en meg csak egy yachtot akarok nyaraloval...
nincs vizumod, maradsz a seggeden hulyepicsa

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés