Történelmi mélypontra süllyedhet Trump népszerűsége

2021. január 16. 20:30
Az elnök 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyhatja el a Fehér Házat.

Elnökségének utolsó hetére soha nem látott mélypontra süllyedt Donald Trump amerikai elnök népszerűsége – derül ki a FiveThirtyEight választási elemző portál szombati összesítéséből. A tucatnyi közvélemény-kutatás adatait összegző adatsorból az derül ki, hogy a felmérések átlagában a megkérdezettek 58 százaléka nem ért egyet Donald Trump elnöki tevékenységével, míg az egyetértők aránya 38 százalék. Január 5-én, a Capitolium ostromát megelőző napon ez az arány még 53,2, illetve 42,6 százalék volt.

A felnőtt lakosság körében végzett kutatások 59,5 százalékos elutasítást és 36,5 százalékos támogatottságot mutattak szombaton. A regisztrált vagy valószínűleg szavazó amerikaiak körében valamivel kisebb a különbség: 56,5 százalékos az elnök elutasítottsága és 39,7 százalékos a támogatottsága.

A Capitolium ostroma 

Az egyes felmérések is azt mutatják, hogy az elnök népszerűsége jelentősen csökkent a Capitolium ostroma után. Például az Ipsos közvélemény-kutató a január 4-5-én készített felmérésében az elnök támogatóinak táborát 38 százalékra, a tevékenységét nem helyeslőkét pedig 57 százalékra mérte, pár nappal később a támogatók aránya 34 százalékon állt 61 százalék ellenében. A Yougov 39, illetve 55 százalékot mért a hét közepén, míg január elején 42, illetve 52 százalékot. A Morning Consult január első hetében végzett felmérésében a támogatók aránya 41 százalék volt, az ellenzőké pedig 53 százalék, a január 12-14-i felmérésben a megkérdezetteknek már csak a 34 százalékos helyeselte, 60 százaléka pedig nem támogatta az elnök tevékenységét.

2017-ben még a relatív többség támogatta

Az adatokból az is kiderül, hogy Trump tevékenységét 2017-es beiktatásakor a relatív többség még támogatta, de már 2017 februárjára azok kerültek többségbe, akik helytelenítik az elnök politikáját, és ez a ciklus utolsó napjáig így is maradt. Az adatok arra is rámutatnak, hogy az elnök tevékenységét támogatók és helytelenítők száma tavaly április elején került a legközelebb egymáshoz, amikor csak a relatív többség, 49,7 százalék mondta azt, hogy nem ért egyet Trump tevékenységével és 45,8 százalék mondta azt, hogy támogatja, amit az elnök tesz.

Történelmi mélypont

Bár elnökségéből még pár nap hátra van, a trend alapján Donald Trump 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat. A második világháború óta, a modern közvélemény-kutatások történetében még soha nem fordult elő, hogy egy elnök támogatottsága 40 százalék alatt, elutasítottsága pedig 50 százalék felett legyen első ciklusának végén. A távozó elnökök közül Donald Trump mellett Jimmy Carter volt az egyetlen, akinek a népszerűsége nem érte el az 50 százalékot mandátumának végén.

(MTI)

Összesen 243 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trump népszerűségi indexe már átfordult mínuszba, nevezetesen mínusz 20-ra.
A Bidené pedig plusz 180-ba...
Ja, ez kb. az USA médiaviszonyait jellemzi, de persze az USA-médiába itt beleértendő a teljes EU-médiája.
A gazda ugyanaz, itt és ott, a láthatatlan, rejtőzködő mély állami hatalom.
Amely nem létezik, mint ahogy a BLM-, az Antifa-tombolások sem.
Mióta a nem létezők Bidenje "megnyerte" a választást, azóta nem léteznek.
Trump lejáratásával, bíróságok elé állításával a legkeményebb náci-bolsevik, hitleri-sztálini terrort alkalmazza a mély állam: senki ne merjen Trump-követővé válni mert úgy jár, mint Donald.
Nyilván felajánlották Trumpnak is a náci-bolsi trükköt: nyilvánosan kérjen bocsánatot "bűneiért", ismerje be, hogy nagyot tévedett.
Vagy: kicsinálják, ez utóbbira tippelek.
Ez tipikus NKVD-AVO megoldás, a zsinórt ugyanazok mozgatják Washingtonban, mint egykor Moszkvában és Budapesten...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés