Megújul a Színház- és Filmművészeti Egyetem

2021. január 15. 14:17
Februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várja a hallgatókat és oktatókat az SZFE – olvasható az egyetem közleményében.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az SZFE kuratóriumi vezetése az egyetem intézeteinek átnevezéséről hozott döntést. A változásokról ma sajtóközleményt adott ki az egyetem: 

„Az Egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. Az Egyetem a névadással tiszteleg az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az Egyetem jogelőd intézményében. A »mozgókép« kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 m2 alapterületű épületből a Duna Televízió egykori székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél közel kétszer nagyobb, 4715 m2-es oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgókép-technológiai eszközökkel szereljük fel.

Az Egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt. Sinkovits Imre 1947-től volt az Egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az Egyetem harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat.

Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudunk biztosítani.

Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd.

Budapest, 2021. január 15.

Színház- és Filmművészeti Egyetem”

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék ezen a területen is rombol, dekonstruktív, a kormány pedig kreatív.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés