Fülöp Attila: A kormány többletforrással segíti a hajléktalanellátó szervezeteket

2021. január 14. 15:35
A hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, de a koronavírus-járvány okozta helyzetben a kormány is segíti az ellátást – mondta az államtitkár.

A kormány plusz pályázati forrással segíti a hajléktalanellátó szervezeteket, hogy a koronavírus-járvány idején, illetve a várható hidegebb időben bővíteni tudják szolgáltatásaik körét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Fülöp Attila egy VI. kerületi hajléktalanellátó intézmény udvarán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

134,5 millió forintos pályázatot írtak ki a szervezetek számára.

A kiírás a Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján érhető el, és január 18-áig lehet pályázatot benyújtani, jelentkezni rá. Támogatást lehet kérni egyebek mellett a koronavírus-járvánnyal összefüggő tárgyieszköz-beszerzésre, így például mosó- és szárítógépek vásárlására vagy matracok, ágyak beszerzésére, valamint az intézményi zsúfoltságot csökkentő más beruházásokra.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, de a koronavírus-járvány okozta helyzetben a kormány is segíti az ellátást és a hozzá kapcsolódó védekezést. Fülöp Attila azt hangoztatta, hogy ma Magyarországon senkinek nem kell a szabad ég alatt vagy az utcán aludnia, mert van elég hely a szállókon. Az országos kihasználtság 79 százalék, míg Budapesten 74 százalék – mondta. A kormány álláspontja az, hogy nemcsak az emberi méltóságot sérti, hanem életveszélyes is az utcán tartózkodni vagy aludni a hidegben – mondta, hozzátéve: arra kérnek minden érintettet, vegye igénybe a szolgáltatásokat.

Bajkai István (Fidesz) országgyűlési képviselő azt közölte, hogy a kormányzat, a költségvetés

éves szinten több mint 12 milliárd forintot biztosít a hajléktalanok ellátására, életkörülményeik javítására.

Alapvető humánus és keresztényi kötelességnek mondta a gondoskodást a rászorulókról, hozzátéve, hogy a polgári kormányzat mindent meg is tesz a hajléktalanokról való gondoskodás érdekében. A magyar gazdasági helyzet lehetővé teszi, hogy a hajléktalanok Magyarországon – európai szinten is példát mutató módon – biztonságban élhetnek a koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban is – hangoztatta.

Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy utcai szolgálatokat, nappali melegedőket, átmeneti szállásokat, éjjeli menedékhelyeket működtetnek, továbbá, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Szobi utcai épületben egészségügyi szolgáltatásokat, közöttük orvosi ellátást is nyújtanak.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában