Palkovics: Az orvosképző egyetemek dönthetnek lehetséges modellváltásukról

2021. január 12. 17:48
A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezettel növelje a hazai felsőoktatás versenyképességét, közölte a miniszter.

Az orvosképző egyetemek dönthetnek lehetséges modellváltásukról – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Azt írták: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden egyeztetett a négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel a modellváltás lehetőségéről. „Az eddig nyolc intézményben bevezetett, valamint az Országgyűlés döntése alapján további két intézményben bevezetendő struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el” – hangsúlyozták.

A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezettel növelje a hazai felsőoktatás versenyképességét. A felsőoktatásért felelős miniszter ennek érdekében munkamegbeszélésen ismertette egy esetleges közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi átadás lehetséges forgatókönyveit a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel. A kormány a gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként kezeli az egyetemeket. Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti a felsőoktatási intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket, intézményi kezdeményezés esetén kitérve a modellváltás lehetőségére is - tették hozzá.

A közlemény szerint Palkovics László hangsúlyozta, hogy az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik. A rektorok biztosították a minisztert arról, hogy néhány héten belül tájékoztatják a szaktárcát a szenátusi döntésekről – írták. „Az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbeteg szakellátás negyedéért felelnek, és kiveszik a részüket a nemzetközi szinten kiemelkedő hazai szakirányú kutatásból is” – emelte ki az ITM, hozzátéve: a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének, oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen.
Anno a nyugdíjpénzeket a magánnyugdíjpénztárak forgathatták, míg az állam nem.
Ezért lett volna jó az a rendszer, de Pártunknak és Kormányunknak nagyon kellett az a 3000 milliárd Forint.
Az sem számított nekik, hogy minden szakértő szerint hosszútávon nem fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer.

A kétharmad simán megakadályozhatta volna a disznóságokat, miután olyan törvényt alkothattak volna amilyet akarnak.
Dehát ugye a cél a 3000 milliárd lenyúlása volt.

Tőlem szép pénzt vett el Pártunk és Kormányunk. Nyugdíjam is csak azért nem lesz a béka alfara alatt, mert elkezdtem önkéntes nyögdíj megtakarítást fizetni.

Ahogy írtam, a kétharmad olyan törvényt alkothatott volna amilyet akar, hogy megakadályozza a sumákságokat.
De ez valahogy elmaradt. Szerinted miért???

Nekem elég, ha tieidet elolvasom...

Amúgy most láttam a híradóban, hogy akik bent maradtak a magánnyugdíjpénztárakban, azoknak a befizetései a 10 év alatt 85-100%-os hasznot hoztak. Vagyis 10 év alatt megduplázódott a befizetésük.
Az, amit te az TB-nek befizettél, mennyit fialt neked?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés