Biden vagy mégis Trump? Mike Pence kezében az amerikai demokrácia sorsa

2021. január 6. 9:43
Ma tart együttes ülést az amerikai kongresszus, ahol a normál ügymenet szerint kihirdetnék Joe Biden győzelmét – kivéve, ha az ülést vezető Mike Pence alelnök, a Szenátus elnöke úgy dönt, hogy Trumpéknak kedvezve eredménytelennek nyilvánítja az elektori választást, utat nyitva Trump esetleges gyors elnökké választásának.

A Hetek beszámol arról: Donald Trump Georgiában kijelentette, reméli, hogy Mike Pence alelnök „helytáll” a kongresszusban január 6-án, amikor a képviselők együttes ülést tartanak, hogy kihirdessék az elnökválasztás eredményét. Az elnök hozzátette, ha Pence „nem állna helyt, akkor nem nagyon fogom kedvelni őt”.

Biden?

A Hetek cikkében részletezik: a kongresszus két házának január 6-ai együttes ülésén kerül sor az alkotmány szerint az elektori szavazatok megszámlálására. Ezt követően a kongresszus hirdeti ki az új elnököt, akit január 20-án délben iktatnak be hivatalába. Ezt az ülést a szenátus elnöke vezeti, aki a mindenkori alelnök, jelen esetben Mike Pence.

Az egyik forgatókönyv szerint Pence felbontja és felolvassa a kormányzók által hitelesített elektori szavazatokat – ugyanakkor legalább 12 szenátor és mintegy 100 kongresszusi képviselő jelezte, hogy kifogást készül emelni. Ez esetben Pence kétórás vitát nyit a témáról, majd szavazás lesz róla – amin valószínűleg a demokrata többségű képviselők, valamint a republikánus többségű Szenátus kifogást nem emelő többsége le fogja szavazni a kifogásokat.

Ezzel a szavazással Biden hivatalosan is elnök lesz, és további jogi fórum nincs ennek megváltoztatására.

Vagy mégis Trump?

A másik forgatókönyv szerint Pence nem hirdeti ki a vitatott államok szavazatait, csak az egyértelműeket: ez esetben Trump 232, Biden 227 szavazattal rendelkezne, és ekkor Pence megállapítaná, hogy egyik jelölt sem érte el a győzelemhez szükséges 270 szavazatot. 

Ha ez történne, Pence-nek le kell zárnia a Kongresszus együttes ülését, bejelentve, hogy az elektori választás eredménytelen volt, így a Képviselőháznak kell megválasztania az elnököt, méghozzá azonnal.

A Képviselőházban demokrata többség van – azonban az ide vonatkozó speciális szabályok szerint a képviselők államonként szavaznak, és minden államnak egy szavazata van. Ez pedig – hiába a képviselőnkénti demokrata többség – a republikánusoknak kedvezne, mert több államban van többségük. A Trump-pártiak szerint ezen a szavazáson győzni tudna Trump Bidennel szemben.

Még Pelosiból is ideiglenes elnök lehet

A demokraták azonban nyilván megtámadnák az eljárást a Legfelsőbb Bíróságon – írja a Hetek. Ott három döntés születhet: vagy alkotmányellenesnek minősítik az ülést és kötelezik Pence-t, hogy hirdesse ki a Bidenre leadott elektori szavazatokat – tehát Biden az elnök. A második esetben az LB elutasítja a demokrata kifogást, és jogszerűnek ítéli Pence eljárását. Ebben az esetben a kongresszus egyértelműen alkotmányosan választotta meg Trumpot elnöknek. A harmadik esetben az LB nem dönt január 20-áig, így miután lejár Trump mandátuma, és nincs új elnök sem, az alkotmány alapján automatikusan a házelnök, vagyis Nancy Pelosi lesz az ideiglenes (de teljes jogkörű) elnök mindaddig, míg nem születik döntés.

A Hetek emlékeztet arra, hogy Pence kezében van egyrészt az amerikai politika sorsa, másrészt saját politikai karrierje. Ha szembemegy Trump és támogatói akaratával, elvághatja magát a további republikánus karriertől; ha viszont a radikális utat választja és a Legfelsőbb Bíróság utólag esetleg törvénytelennek minősíti az eljárást, akkor akár börtönbe is kerülhet a gyakorlatilag puccskísérletnek ítélt döntéseiért.

A feszültséget csak tovább növeli az, hogy a Trumpot támogató akár milliós tömeg is ott lesz Washingtonban, akiknek az elnök azt üzente, készüljenek mert ez a nap „vad lesz”.
 

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszont, ha befekszik Pence a rocsild-rockefelleri mélyállamnak, azzal az USA-t már közép távon a halálsorra küldi, ekkora égbekiáltó választási csalássorozatot lenyeletni legalább 150 millió amerikaival, ez egyszerűen feldolgozhatatlan...

nagy kerdes milyen ember Pence.

viszont ha az amerikai demokracia ertelmeben egyetlen emberen mulik a kimenetel, marpedig lathatolag igen, akkor az bizony definicio szerint diktatura, nem pedig demokracia.
csak remelhetjuk hogy alelnokot jobban valasztott Trump mint fobirokat.

Másrészt, ha Pence bejelenti Trumpot győztesnek, ott a BLM-Antifás nagyvárosokban kő kövön nem marad.
A rocsild-rockefelleri mélyállam addig nyomatják beléjük a G. Soros-bábujukkal a pénzt, amíg végül Pelosit, Bident vagy Harrist be nem iktatják...

Igen, de ezzel elfogadod - ELFOGADTATOD - A CSALÁS törvényesítését, és túl sokan tudnak róla, a fekete leves pedig még ezután jön, amikor a bennfentes demokraták közül is - látva a totális csődöt - elkezdenek énekelni...
Mert ne legyen illúziód: a BLM-Antifa az Sorosék falova, de ettől az USA nem lesz nagy, vagy nyugodt, ellenben anarchikusan deficites minden értelemben: igen...

Minden demokráciák zászlóshajója egy kupleráj. Az is csak jobb esetben.

Talán addig ki fog tartani a Fidesz-kormányzás, amíg Magyarország visszaszerzi a 242 milliárd (akkori értéken) dollárt, kamatokkal együtt, amit a Fekete Jánosos Soros-de mokrataboyok kivezettek ebből az országból, partokon túli bankokba..., a barátaid.

Ez elég egyértelmű. Ez itt már csak az "álmodik a nyomor"-kategóriája.

azok mar bebizonyitottak hogy arulok

az a Fox amelyik lekavarja Trump szovivojet? vakondokok uraljak azt is

az amonkeyt meg kihagyta pedig blm...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés