A dzsihád dialektikája

2021. január 7.

Joób Kristóf

Rendkívül szemléletesen mutatja be könyvében a jelenlegi iszlám világ bonyolult konfliktusait Gilles Kepel. Művéből az is világossá válik, hogy a nyugati világ, ezen belül Európa még mindig mennyire kevéssé érti a kapui előtt, illetve jó ideje már azokon belül zajló életveszélyes folyamatokat.

Gilles Kepel francia társadalomtudós a politikai iszlám és az iszlám radikalizmus egyik legjobb ismerőjének számít napjainkban. Számos művet szentelt a témának az elmúlt negyven évben, és sok időt töltött terepen, különböző muszlim országokban végezve kutatómunkát. Jól jellemzi a téma iránti érzékenységét, hogy már 1987-ben a muszlim lakosságú franciaországi külvárosok problémáját elemezte Les Banlieues d l’islam (az iszlám külvárosai) című könyvében, nyolc évvel Mathieu Kassovitz A gyűlölet című kultfilmje és tizennyolccal a 2005-ös zavargások előtt.

A vallás »meghaladásának« aufklérista-baloldali mítoszáról az iszlám világban nem igazán akarnak tudomást venni”

A Kepel opus magnumának is nevezett összegző könyve, a Sortir du chaos (kiút a káoszból) a Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelenleg tapasztalható kaotikus állapotok kiindulópontjaként 1973-at, a Golán-fennsík és a Sínai-félsziget Izraeltől való visszaszerzésére tett arab kísérletet, illetve az ezt követő olajválságot jelöli meg. Innentől kezdve éleződött ki a síiták és szunniták, illetve a muszlimok és „hitetlen” nyugatiak közötti konfliktus. A kibontakozó legújabb dzsihádot a szerző a hegeli dialektika módjára három részre tagolja. Az oroszok elleni afganisztáni harcot a közeli ellenséggel vívta az iszlám, ez képviselte a tézist. A második lépcsőt, az antitézist jelenítette meg, amikor az Al-Káida a távoli ellenségre mért csapást a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadás során. A harmadik lépcsőfok, a szintézis pedig éppen most zajlik, amikor a távoli és közeli ellentéte feloldódik, hiszen az egykor távol lévő nyugati, főleg európai célpontokat hozzájuk közel lévő, európai születésű szélsőséges muszlim harcosok támadják.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés