Ellenzék: Orbán ne vétózza meg az uniós költségvetést!

2020. december 7. 13:08
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közölte: Orbán Viktor hazudik arról, miért akarja megvétózni az uniós költségvetést.

A parlamenti ellenzéki frakciók felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg az Európai Unió költségvetését. A Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP az után tartott online is közvetített budapesti sajtótájékoztatót hétfőn, hogy véget ért az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülése, amelyen a kormányfő és a parlamenti frakciók vezetői is részt vettek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közölte: a zárt ülésen a miniszterelnök semmi olyat nem mondott a vétóval kapcsolatban, amit korábban ne mondott volna el a nyilvánosság előtt. A kormányfő megismételte azokat a „hazug, aljas, a magyarokkal a legmesszebbmenőkig packázó és a magyar emberek életét tönkretevő hazugságait”, amelyeket korábban a nyilvánosság előtt elmondott – fogalmazott a politikus. Egyértelműnek nevezte, hogy Orbán Viktor hazudik arról, miért akarja megvétózni az uniós költségvetést. A miniszterelnök már korábban is mondott olyat nyilvánosan, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolódik a gender, illetve a migráció kérdése, a dokumentumban azonban nagyítóval keresve sem találni semmilyen utalást a genderre vagy a migrációra - szögezte le a frakcióvezető. Orbán Viktor az uniós vétójával minden magyar állampolgárt 250 ezer forinttól foszt meg, eközben felvesz egy devizahitelt, amellyel minden egyes magyar embert négyszázezer forinttal adósít el; ez nemhogy felelőtlen viselkedés, ez hazaárulás – jelentette ki Szabó Tímea.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, világossá vált, hogy Orbán Viktor uniós politikája „továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi”. Ez az ember „az elmúlt tíz évben túl sok uniós pénzt lopott", túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt - értékelt. Hozzátette, amikor a miniszterelnök érzi kormánya gyengülését, akkor menekülni próbál a felelősségre vonás és az elszámoltatás elől, és eközben minden létező utat felperzsel, amely az EU-ba,  Nyugat-Európába vezet. Orbán Viktor a vétóval gyakorlatilag meg akarja bénítani Európa működését, akkor is, ha ebbe a magyar emberek „beledöglenek”. Az uniós mentőcsomagra ugyanis szükség van ahhoz, hogy ki lehessen vezetni az országot a válságból – jelentette ki a politikus, aki szerint a kormányfő elkezdte a felkészítést arra, hogy előbb vagy utóbb kiléptesse Magyarországot az Európai Unióból.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt mondta, az utóbbi napok és hetek során a magyaroknak kijutott a szégyenkezésből. Szégyen, amit Deutsch Tamás mond az európai parlamenti képviselőtársaira, amikor „gestapózik”, szégyen, amiket Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondott a gázkamrákról, és szégyen, ami pár nappal ezelőtt történt Brüsszelben, és aminek az alaptörvényt író Fidesz-alapító tag részese volt – fogalmazott. Szégyenkezni kell Orbán Viktor vétója miatt is, mert az semmi másról nem szól, csak a miniszterelnök, illetve a kormányfő baráti és családi körének anyagi biztonságáról – jelentette ki.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag foglyul ejtette az EU költségvetését és blokkolja a helyreállítási alap elindítását. A miniszterelnök háborút indított a brüsszeli színtéren, de ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek – mondta. Szerinte Magyarországon mélyül a gazdasági válság, a szociális válság jeleit pedig mindenki érzetheti, ezért is lenne szükség az uniós forrásokra. Kiemelte, hogy az uniós költségvetés elköltése összefügg az EU-s gazdaságok zöld újjáépítésével és az éghajlatváltozás elleni fellépéssel.

Az LMP azt várja Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy még az Európai Tanács következő ülése előtt vonja vissza a vétót – zárta szavait.

Varju László, a DK alelnöke is felszólította Orbán Viktort, hogy álljon el a vétótól. A kormányfő ahhoz gyenge, hogy Európának ártson a vétóval, de Magyarországnak, a magyar embereknek, családoknak és vállalkozásoknak komoly károkat tud okozni – jelentette ki. A DK az európai együttműködés mellett áll, a zsarolás pedig csak a „tehetetlen és gyenge zsarnok eszköze” – fogalmazott.

Az esemény végén a résztvevők – arra hivatkozva, hogy az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülése elhúzódott – nem válaszoltak kérdésekre.

(MTI)

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem lehet elfogadni olyan szerződést, amely ködösen megfogalmazható vádak alapján lehetővé teszi a zsarolást nem csak velünk, de bármelyik országgal szemben, ha ott az a kényszerített irányvonaltól eltérő kormányzat jön létre.

Igen, de a veszetthorda hat tagja nem válaszolt erre a kérdésre sem, mert hogy erre nincs idejük...

Követték a brüsszelita-sorosita hordát, amely rendőrségileg, médiatájékoztatás okán annyit mond:
a 25 tagú buzirendezvényen egyedül a magyar Szájer József vett részt.
Nincs idejük a továbbiakra.

Nem a kritériumok megadásáról van szó. Ez annál sokkal több.
Ha Orbán Viktor miniszterelnök úr visszavonja a vétót azzal aláírja politikai ,,halálos,, ítéletét és Magyarország kiszolgáltatását. Egy ujabb döntési lehetősség kerülne elvételre a tagállamoktól az EP-hez. Már a költségvetéssel való összekapcsolása is megkérdőjelezi az EP hitelességét, mert bármikor bármibe felhasználható ,,fegyverként,, bármelyik tagország ellen.

Miért kapcsolták össze a költségvetéssel és miért nem képez külön tárgyalást a jogállamisági mechanizmus?

A jogállamiság kérdésével, az ezt megsértő tagállammal szemben az Unió Alapszerződése meghatározza az eljárást. Ezt egyhangisággal fogadták el és minden tagállamban ratifikálni kellett. Így bármilyen módosítás történik ugyanezt az eljárást kellene lefolytatni.
Az sem valós állítás, hogy csak a korrupció miatt kapcsolják össze a költségvetéssel. Az uniós támogatások nem megfelelő felhasználása esetére is létezik a jogi eljárás, amely biztosítja, hogy a szabálytalanul felhasználás esetén az EU visszaköveteli az összeget kamataival együtt és a további kifizetéseket felfüggeszthet.

Mindebből együttesen látszik, hogy már induláskor zsarolnak és kerülő úton akarják elfogadtatni az Unió Alapszerződésnek módosítását, a tagállamok szuverenitásának további csorbítását..

Másik érv amiért vissza sem vonhatja a vétót.

A magyar országgyűlés kétharmados határozata szerint nem írhatja alá a költségvetéshez kapcsolt jogállamisági mechanizmust.
Ez pedig azt jelenti, hogy a módosítást az Unió Alapszerződéséhez a magyar parlament nem fogadja el, nem ratifikálja.

Egyelőre még ott tartunk, hogy kérjük a jogállam pontos megfogalmazását. Részletekbe menően. Liberálisék meg bambán néznek, nem szoktak hozzá még az ilyen egyszerű kérdésekhez sem. Hiszen nekik azt mondták, hogy ugyanúgy helyből igazuk van, eszméik ugyanúgy kizárólagosak, mint elődeik, a bolsevikok esetében.

Bármelyik államról be lehet bizonyítani, hogy nem jogállam, csak az alapállást kell ehhez igazítva felvenni. Ezért nincs olyan abszolút érvényű jogállamiság, ahogyan azt el próbálják hitetni. Csak, hogy egy példát mondjak: Németországban az AfD-nek nincs olyan kiterjedt média lehetősége, mint nálunk az ellenzéknek, az AfD képviselőit megfigyelik, és amikor az AfD pozíciót szerzett a thüringiai tartományi választáson, akkor Merkel utasításba adta a választás eredményének megváltoztatását.

Kérd számon tehát a németeken a jogállamot, mert nálunk ilyen nem történik.

Továbbá.

Ha az EP kitart a követelése mellet és nem fogják el az állam és kormányfők nyári javaslatát, akkor ezzel csődbe juttatják a négy déli államot és az EU gazdaságát lejtőre lökik. Így amíg nem lesz elfogadott költségvetés, minden következmény ért az EP felelős.

A Financial Times, brüsszeli forrásokra hivatkozva pár napja vázolt egy B tervet. E szerint a Bizottság égisze alatt az arra hajlandó tagállamok ( 25????) un. "szoros együttműködési szerződést" kötnének és a covid hitelt erre alapozva vennék fel. Ebben az esetben nem kellene a lengyelek és a mi hozzájárulásunk, de nyilván nem kapnánk belőle, de nem is lennénk kezesek. A költségvetést persze vétózhatnánk.

Azért tettem a 25 után néhány kérdőjelet. Volt egy sanda gyanúm, hogy a "fukarok" nyomták át a Parlamenten a szigorúbb jogállamisági akármit, amiről tudták azt, hogy vétózni fogjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés