Ott van például az SZFE

2020. december 3. 8:18

Kovács Zoltán
Hírklikk
Hatalmi szóval sosem alakult ki új, élő, kulturális, művészeti, irodalmi közeg. Interjú.

Ön szerint – példaként véve Deák elemző és Demeter szövegeit – elképzelhető-e a kultúra területén egy minden eddiginél durvább offenzíva, gyarmatosítás a jövőben? Pedig már szinte minden az övéké, de mintha azt is követelnék, hogy szeressék őket.

Lehetetlen vállalkozás, mert mint mondtam, a jelek szerint, egyszerűen nincs rá emberük. Ha egy kulcspozícióba olyan embert tudnak csak állítani, aki ilyen butaságokat képes kiadni magából, mint Demeter Szilárd, akkor nagy gondban lehetnek a szellemi tartalékokat illetően. Ott van például az SZFE. A kuratórium élére ültették Vidnyánszky Attilát, távoztak a szakemberek. Most biztosan lesz valaki, aki elvállalja a vezetését de ennek a hosszú távú hatékonysága a szellemi életben sokkal bonyolultabb. A sajtóban hiába veszik át a lapokat, ha azok mind egyformák és semmilyen izgalmat nem jelentenek. Hatalmi szóval sosem alakult ki új, élő, kulturális, művészeti, irodalmi közeg. Nézzük meg a Magyar Művészeti Akadémiát, ahol egyébként kiváló emberek is tagok lettek, persze, megfelelő juttatásért. Ott például értékes könyveket is kiadnak, de ezt anélkül is meg lehet tenni, hogy átvenném a hatalmat. Kudarccal teli folyamat, ami mindig kontraproduktív. Azzal, hogy például Demeter Szilárd ilyen helyzetbe került, nem az ő személye bukott, sokkal inkább az a koncepció, ami őt hatalmi pozícióba kényszerítette. Ráadásul azt a nem mellékes tényt elfelejtik, hogy amikor a kultúrában bármelyikük harsogja magáról, hogy mekkora fideszes, azzal egyértelműen megosztja a rábízott területet. Ez pedig nagy hiba, mert ahhoz, hogy eredményeket produkáljanak, ahhoz valamilyen szinten konszolidálni kellene a saját közegét. Alapjában is az a véleményem, hogy a társadalmat valamilyen formában konszolidálni kell. Mindig az nyer – társadalmi vagy politikai vitában –, aki  hosszú távon képes konszolidálni. A Fidesz-érában erre képtelenek voltak, sőt, szerintem sokkal jobban szétszakadt ez a társadalom, mint azt Orbán Viktor valaha is akarta volna.

Erről azért nagy részben ő tehet, mivel eléggé arrogáns és agresszív politikát folytat.

2010-11-ben megpróbáltak tenni valamit ezügyben, csak nem működött. A konszolidálás nekik nem megy s így visszatértek ehhez a durva és nyers, kirekesztő politizáláshoz. Ezt persze lehet hosszú ideig gyakorolni, még Amerikában is sikerült megosztani a társadalmat. De ott, ha valaki előállna azzal, hogy dominálják a kultúrát, kiröhögnék, mert ott az intézményrendszer stabilan működik. Ez nálunk sem fog működni a végtelenségig.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ehhez képest a régi kulturális "elit" - amely amúgy hatalmi szóval került pozícióba - körömszakadtáig ragaszkodik a hatalomhoz.

Orbannak meg az amerikai tarsadalmat is sikerult megosztania.
Ez aztan a vilagra szolo siker, ugye, izgalmas es nem egyforma ES ur?
Ehhez kepest ön is oooh... okrol beszel, mindenki tudomasara hozva a balinternaci oldal magasztossagat az okhoz, jobboldaliakhoz viszonyitva.
Azt is mondhatnam, hogy onok kulonulnek el, onok osztanak meg, a kultura a maguke, csak onok ertenek hozza, csak azok szamitanak, akiket onok bevesznek a korbe. Mindenkit leneznek, aki nem gazsulal maguknak. Felsobbrendusegi erzessel aldottak/oltottak be magukat es egymast.

Hatalmi szóval sosem?
Akkor mi volt a szocialista realista művészet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés