Az önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak az adóemelési tilalom miatt

2020. december 3. 9:18
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a korlátozás komoly finanszírozási gondot jelent az önkormányzatok számára.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormány a TÖOSZ-szal mint a helyi önkormányzatok több mint felét tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen nem egyeztetett arról a kormányrendeletről, amely szerint a települések jövőre nem növelhetik a helyi, települési adókat és újakat sem vezethetnek be. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiadott közlemény szerint a kormányrendelet megalkotása elkésett, mivel „Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Stabilitási tv.) 32. §-a alapján a helyi adóról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával vagy a hatályos rendelet módosításával és e rendeletek november 30-ig történő kihirdetésével el kell döntenie, hogy változtat-e az érvényben lévő adórendeleten, amely a következő év önkormányzati költségvetésének egyik saját bevételi lába.”

A kormányrendelet a stabilitási törvény szabályát nem módosította, így a változtatásban érintett helyi önkormányzatok a kormányrendelet kihirdetése és hatálybalépését megelőzően már megalkották és kihirdették a vonatkozó helyi adó rendeleteiket, állítják.

A TÖOSZ szerint az adóemelési korlátozás komoly finanszírozási gondot jelent az önkormányzatok számára, felül kell vizsgálniuk az általuk nyújtott közszolgáltatásokat, és kénytelenek lesznek rendkívüli támogatási kérelmeket benyújtani. Ugyanakkor a szervezet felhívja az önkormányzatok figyelmét, hogy alkotmányjogi panasszal élhetnek az Alkotmánybíróságon.

(TÖOSZ)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés