Patópáli semmittevés klímaügyben

2020. december 1. 10:27

Szél Bernadett
Facebook
A kormány 10 év múlva akarja elérni azt, amit 7 éve már elértünk.

„Nyílt levelet írtam a miniszterelnöknek még az októberi EU-csúcs előtt, kérve őt, hogy Magyarország nemzeti érdekeit, a jelen és a jövő generációk jól-létét szem előtt tartva támogassa a szigorúbb, 55-60 százalékos uniós kibocsátáscsökkentési célt – ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a globális felmelegedés az 1,5 Celsius fokos szint alatt maradjon, és ne váljon visszafordíthatatlanná.

A levélnek kettős célja volt: egyrészt szerettem volna egyértelművé tenni, hogy a kormányfő klímaválság-relativizáló álláspontja – miszerint Magyarország »klímabajnok«, miközben a valóságban nem tesz semmit a felmelegedés ellen, és a legutóbbi 5 éves adatok szerint évről évre növelte szén-dioxid-kibocsátását – nem tartható tovább, másrészt pedig azt is meg szerettem volna tudni, milyen tárgyalási állásponttal indul Orbán Viktor a klímacsúcsra.

A válasz, amelyet közel másfél hónap után kaptam, a szokásos klímapropaganda felmondása Dömötör Csaba tolmácsolásában, emellett újabb írásos bizonyítéka annak, hogy az Orbán-kormány továbbra is a semmittevést tartja a legpraktikusabb teendőnek az emberiség történelmének legsúlyosabb környezeti válsága idején. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint »ambiciózus célkitűzés« az, hogy Magyarország 2030-ig az 1990-es szinthez képest 40 százalékos kibocsátáscsökkentést vállal, miközben ez kb. a patópáli semmittevés forgatókönyve, és a tudomány 65 százalékos csökkentést tart szükségesnek a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Ráadásul egyszer már elértük a 40 százalékos célt: 2013-ban már 40,2 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátottunk ki, mint 1990-ben. Csakhogy a »klímabajnok« Orbán-kormány alatt újra nőtt a kibocsátás, és 2018-ra 31,8 százalékra csökkent ez az arány. Magyarul a kormány 10 év múlva akarja elérni azt, amit 7 éve már elértünk. És mindezt »ambiciózus célkitűzésként« próbálja eladni. Ócska trükk.

Magyarországnak nem kifogásokat kell keresnie a cselekvés halogatására, hanem az évtizednyi semmittevés után elkezdeni cselekedni. Ezért most újra felszólítom a miniszterelnököt: haladéktalanul tegye nyilvánossá, milyen álláspontot képvisel, illetve támogat a december 10-11-i következő európai csúcson; hajlandó-e végre érdemi lépéseket tenni a lakossági energiahatékonyság, a szél-és napenergia támogatása terén, vagy továbbra is a fejét a homokba dugva akarja kivárni, amíg a klímakrízis - ahogyan a Fideszben gondolják – megoldódik magától.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szokásos klímapropaganda.

Ha valamit 7 éve már elértetek, amit bejelentettél, akkor senki másnak nincs vele már dolga.

Felkérjük a magyar kormányt, hogy változtassa meg a Nap
energiakibocsájtását! Tiltsa be Paks1-2-3-4-et, az autókba meg
tankoltasson sűrített levegőt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés