BLM-vezetők: Megváltoztattuk a történelem menetét!

2020. november 30. 12:30
„A hatalom átalakítására is nagyon koncentrálunk” – jelentették ki a Black Lives Matter-mozgalom alapítói.

Nyitókép: a BLM három alapítója, balról Cullors, Tometi és Garza

A 2020-as év valószínűleg joggal tartható a XXI. század legtöbb eseményét hozó 365 napjának. Fel sem lehet sorolni, hogy hány olyan történés ment végbe, amelyek említésre tartanak számot. Bár hazánkban aligha mondaná bárki, hogy az év eseménye a Black Lives Matter elnevezésű mozgalom volt, az Egyesült Államokban azonban kétségtelenül helyet követelne magának az év három legfontosabb történése között. A mozgalom sikereiről három afroamerikai nő nyilatkozott a BBC-nek, ahol nem fogták magukat vissza az általuk elért sikerek minősítése során. 

A BLM az ország DNS-ébe égett

„A feketék a szövetségeseikkel karöltve felléptek a történelem menetének megváltoztatásáért, és nyertek”

– mondja Alicia Garza, az egyik alapító aktivista. Garza és a mozgalom két másik alapítótársa, Patrisse Cullors és Opal Tometi erről a BBC 100 Women Masterclass 2020 online előadásán beszéltek.

A hármas 2013-ban indította el a Black Lives Matter mozgalmat, azt követően, hogy a bíróság felmentette George Zimmermant, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert, Trayvon Martint. „A Black Lives Matter hét év után immáron az ország DNS-ébe égett” – állítja Garza. „Mi végignéztük azt, hogy a közösségünk tagjait, a családtagjainkat kamera előtt ölték meg” – tette hozzá. „Az erőszak terhe és felelőssége újra és újra a lábunk előtt hever, de senki sem beszél arról az erőszakról, amelyet közösségeink a kormány és a rendőrök részéről tapasztalnak. Most ehhez csatlakoztak olyan új elemek, mint az önkéntes igazságtevők és a fehér felsőbbrendűségi erőszak”– mondja az aktivista.

A folyamatos küzdelem ellenére a BLM alapítói óvatosan optimista hangot ütnek meg, különösen amikor Donald Trump vereségéről beszélnek az amerikai választásokon. Egyes elemzők szerint ugyanis a fekete nők nagy szerepet játszottak Joe Biden győzelmében.

Harrisnek nem csak szimbólumnak kell lennie

A szerepük fontosságát – az első női, első fekete és első ázsiai-amerikai alelnökké választott – Kamala Harris is elismerte, amit üdvözölnek az alapítók. Azt mondják, lobbizni fognak azért, hogy „ne csak egy szimbóluma, hanem harcosa is legyen a közösségeinknek”.

„Örömömre szolgál, ha látom, hogy nem csak BLM-mozgalom, de számos más kezdeményezés is élt a lehetőséggel, és olyan politikai gondolatokat és cselekedeteket vitt előre, amelyek valóban a legjobbjainkat tükrözik” – mondja Opal Tometi. „Azt hiszem, mozgalmaink egy más utat mutatnak az eddigiekhez képest, nagyon meghatott és hálás vagyok, hogy ebben a korban élhetek.”

Arra a kérdésre, hogy miként változott a mozgalom szerepe az év során, Garza elmondta, hogy a BLM egyre inkább kapcsolatokat épít az egész világon, ideértve a #EndSars tüntetéseket a nigériai rendőrségi erőszak ellen. „Átalakítjuk az eddig általunk ismert politikát, de a hatalom átalakítására is nagyon koncentrálunk, arra, hogy az miként működik, illetve annak biztosítására is törekszünk, hogy a hatalom több ember kezében összpontosuljon”.

(BBC)

 

MTI/EPA/Jeórjiosz Kefalasz

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lófaszt változtattátok meg, csak hozzátok a szokásost.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. november 30. 14:58

Amerikát tönkre tudják tenni. Ennyi.

Mocskos férgek vagytok.

Már régen megváltoztattátok:
Marx levele Pável Vasziljevics Annenkovnak 1846. december 28-án:

"Következésképpen, a rabszolga kereskedelem előtt, a gyarmatok igen kevés terméküket küldték az Óvilágba, és nem változtatták meg a világot észrevehetően. Ezért a rabszolgaság egy kimagasló fontosságú kereskedelmi kategória. A rabszolgaság nélkül Észak-Amerika, a leghaladóbb ország, csak egy tekintélyelvű ország lenne. Ha Észak-Amerikát letöröljük a térképről csak anarchiát kapunk, valamint a kereskedelem és a modern civilizáció teljes elhalását.
Viszont a rabszolgaság eltörlésével magát Amerikát törölnénk le a térképről."

Marx szerint a kommunista forradalomnak a világ legfejlettebb országában kell győznie. Ez 1917-ben még nem működött, mára viszont már láthatóvá váltak a kezdemények.

Most lehetne igazán dolga az 1950-es évekből ismert, McCarthy vezette Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottságnak.

És nyertünk.

A nyeremény egy lapostévé.

Mióta a megabűnözőknek hasznos idiótáik is vannak, azóta
megy a Föld lefelé forgó spirállal az újbarbárság felé.
Beprogramozott és elháríthatatlan cél: az epicentrum.
Mindez onnan vezetendő le, hogy
a megabűnöző egyre aljassága
és az idióták untellektusa között
fordított arányosság áll fenn.
Lásd a három hölgyet, bár, elismerem, lehetséges, eleinte tiszták lehettek, jót akartak.
Csak, kifelejtették az IS szócskát.
És ezzel álltak be a megabűnöző Rothschild@Co hasznos idiótái közé.

helyesen:
a megabűnöző aljassága
és az idióták intellektusa között

Ezt a szöveget kis változtatásokkal Breivik is elmondhatná, ha mondjuk nem személyesen mészárolt volna, hanem meggyőzött volna ennek a szükségességéről egy csomó embert, és teljes mellszélességgel melléállt volna a fősodorbeli média...

Minden cselekvés - ez a bejegyzésem is - megváltoztatja a történelem menetét...

Szimpatilusak ezel a.lányok de miért nem tették be az "is" -t.??

Black Lives Also Matter!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés