390 ezer forint a bruttó átlagkereset Magyarországon

2020. november 30. 18:47
Ez 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 392 300 forint volt – írja a Portfolio a KSH adataira hivatkozva. Ez szám a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetét jelöli – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva ez az összeg 402 900 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,8%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset ennél nagyobb mértékben, 8,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 373 200 forintra becsülhető, ez 8,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset azonban már csak alig több mint 5%-kal nőtt a teljes munkaidősök körében, vagyis a keresetek növekedésének kismértékű lassulása és a 3% feletti infláció mérsékli a bérek vásárlóértékének növekedését.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy miután nőtt a munkanélküliség és sokan dolgoznak részmunkaidőben idén a koronavírus-járvány nyomán, így a bértömeg (a dolgozóknak kifizetett bér) sokkal szerényebben alakulhat a gazdaságban.

Címlapfotónk illusztráció. Kép: MTI/Krizsán Csaba

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már tényleg takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza ugyanazokat, akik alatt 180 ezer forint volt a bruttó átlagkereset! (Nuku családi adókedvezmény, jó kis 18+36%-os kulcs, nem ám 15%...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés