Az etióp hadsereg tüzérségi támadást indított a tigréi lázadók ellen

2020. november 28. 14:53
Abij Ahmed miniszterelnök előző nap bejelentette, hogy megindítják az északi tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elleni offenzíva „végső fázisát”.

Az etióp hadsereg tüzérséggel támadta szombaton a lázadó Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, miután Abij Ahmed miniszterelnök előző nap bejelentette, hogy megindítják az északi tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elleni offenzíva „végső fázisát”. A tüzérségi támadásról két olyan diplomata számolt be a hírügynökségeknek, aki közvetlen kapcsolatban áll mekelei lakosokkal, valamint humanitárius szervezetek két helyi alkalmazottja is. Megerősítette ezt a TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael is. A lázadóvezér szerint Mekelét a hadsereg tüzérsége intenzíven bombázza. Az egyik diplomata azt mondta: a neki nyilatkozó lakosok heves robbanásokról számoltak be a város északi, Hamidai nevű negyedéből. A város közigazgatási vezetői a helyi Tigray tévében beolvasott közleményükben azt állították, hogy a hadsereg légi ereje is bombázza a várost.

Mekelének a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek. Abij Ahmed miniszterelnök szóvivője azonban közölte, hogy a kormányhadseregnek nem feladata a város és lakóinak bombázása, sőt, a civilek biztonsága nagyon fontos a szövetségi kormány számára. A Fana etióp kormánypárti tévé pénteken arról számolt be, hogy az offenzíva keretében a hadsereg elfoglalta a Mekelétől 50 kilométere északra található Vikro várost, majd egy tigréi rádió szerint a TPLF rakétacsapást mért az Etiópiával szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára. A TPLF ugyanis azzal vádolja Eritreát, hogy átengedte a területén az etióp kormányhadsereg alakulatait offenzívájukhoz. Az országban november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és felszerelést zsákmányoltak.

(MTI)

Fotó: Az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt elmenekült emberek a kelet-szudáni Gedarefben lévő Umm Rakuba menekülttábor fölötti dombtetőn 2020. november 26-án. Az etióp kormányhadsereg offenzívát indított, hogy visszafoglalja Tigré tartományt a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Fronttól (TPLF) és megkezdte a támadást a székhely, Mekele ellen. (MTI/ AP/ Nariman el-Mofti)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebből is látszik, hogy mennyit is ér a Nobel békedíj.
Obama megkapta, majd utána az amerikai katonák lebombáztak egy iskolát Afganisztánban, megölve sok gyereket.
Ezek után megkapta ugyanazt a kitüntetést az etiópiai államfő, aki háborút indít saját országa kisebbsége ellen.
Valamit nagyon benéztek azok a norvégok akik oda ítélték ezeket a béke díjakat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés