Sztenderd sorosozás

2020. november 27. 10:01

Ha már főhősünknek pénze és filantróp franchise-hálózata is van, hamar elérkezik az idő, hogy egyes országok, sőt kontinensek teendőit is megszabja.

2020. november 27. 10:01
Kacsoh Dániel
Mandiner

Mérték, követelmény, szabvány, azaz sztenderd. Egy üzletember esetében alighanem a megszerzett pénz a mérce, legalábbis ha szigorúan kapitalista szempontból közelítünk a kérdéshez. Vagyis követelmény a gyarapodás, az anyagi színvonal növelése.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ravasz magyar emigráns, aki a második világháborút követően sokadmagával az Egyesült Államokban próbált szerencsét – sikerrel.

Néhány évtized alatt odáig jutott, hogy befektetési cégével térdre kényszerítette az angol fontot,

s ügyes machinációival egyetlen nap alatt egymilliárd dollárt keresett. Londonban máig fekete szerdának nevezik ezt az 1992-es őszi napot, a Quantum Fund nevű befektetési alapnál viszont alighanem a legdrágább pezsgők durrantak akkor.

Megkérdezték a tőzsdecápák az angolokat, hogy mit szólnak a nemzeti valutájuk elleni csapásnak? Aligha. Ez ebben a műfajban nem követelmény.

Teltek-múltak az évek, évtizedek, Európa keleti fele döccenőkkel ugyan, de elkezdett felzárkózni a huszadik század második felét szabadságban és gazdagodással töltő egykori gyarmattartó országok szintje felé, s ezzel egyre vonzóbb célponttá vált nem csak a turisták és a befektetők, de a spekulánsok számára is. Történt egyszer, hogy a 2008-as gazdasági világválságot követően a hősünk érdekkörébe tartozó cég ügyleteivel rövid idő alatt szándékosan leverte az OTP-részvények árát, hogy így érjen nagy nyereséget.

Ezért végül büntetést is kellett fizetnie, ám annak mértéke vélhetően alulmúlta a bezsebelt hasznot.

Akárcsak nem sokkal korábban Franciaországban, ahol a befektetési vállalkozás alapítója a bíróság döntése szerint a Société Générale francia bank részvényeinek felvásárlása során folytatott bennfentes kereskedelmet. Ezzel pedig majdnem tönkre is tette a patinás pénzintézetet. A korabeli ügyészségi iratokban a maffiamódszerek emlegettek, a bírák börtönbüntetéseket is kiosztottak. Hogy a károsultak mit szóltak az akciókhoz, arról legfeljebb a nyomozók érdeklődtek. A menedzsment nyilván nem. Ez nem a párbeszéd világa.

Ha valaki azt gondolná, hogy a Tőzsdecápák című filmklasszikus sztoriját megszégyenítő karrier a megszerzett vagyonnal fordítottan arányos népszerűséget hozott a főszereplőnek, nem is tévedhetne nagyobbat. A dollármilliárdokból ugyanis szisztematikus munkával és költéssel meg lehet vásárolni az országok feje fölött zajló machinációkat különösebben nem szívelő népek jóindulatát. Ehhez csak ki kell fundálni egy hatásos üzenetet, s

további pozitívum, ha a morális jóvátétel igénye messianisztikus attitűddel párosul.

Most ugorjuk a mába! Dollármilliárdos hősünk immár a világ kilencedik legnagyobb alapítványának fenntartója, 49 irodával 41 országban van jelen, összesen 1600 embert foglalkoztat. Az elmúlt évtizedekben 14 milliárd dollárt költött úgynevezett filantróp célokra. Ezen nem elsősorban a szegények megsegítését kell érteni, sokkal inkább nem-kormányzati szervezetek és csoportosulások finanszírozását, így például a demokráciáért, a kormányok civil ellenőrzéséért, a bevándorlók vagy éppen az LMBTQ-emberek jogaiért fellépők pénzelését.

Azért szép dolgok ezek is, hiszen

nem csak kenyérrel él az ember, hanem alapvető emberi jogokkal is.

Ugyan a börtönkosztra panaszkodó rabok vagy a hatóságok elől elszökő, határsértő bevándorlók jogi képviselete nem minden törvénytisztelő állampolgárban támaszt szimpátiát, összességében kizárt, hogy a nyílt társadalom eszméje ne találna utat a haladóbb gondolkodásúak szívéhez. Tudják, ez inkább olyan értelmiségi műfaj.

Ehhez a sok szép dologhoz kommunikáció és politikai támogatás is dukál, ami szintén nem kis pénzbe kerül, ám mindenképp megéri. Jó, ha akad üzenőfal is, legyen a neve mondjuk Project Syndicate. Kicsit maffiásan hangzik, de azért megteszi. S ha már főhősünknek pénze és filantróp franchise-hálózata is van, hamar elérkezik az idő, hogy egyes országok, sőt kontinensek teendőit is megszabja, különösen azokét, amelyek meglátása szerint letértek a pluralizmus, a jogállamiság és a véleménynyilvánítás szabadsága által meghatározott útról. Amelyekben (szerinte) elnyomják a másként gondolkodókat, nem hagyják szóhoz jutni a kritikát megfogalmazókat. Amelyekben nincs párbeszéd.

Ilyenkor a küldetéstudatos filantróp telefonál, és találkozókat szervez

(járvány idején inkább az előbbi), no meg klaviatúrát ragad és feladatot szab. Utasít. Újabban például két renitens uniós tagállam, Lengyelország és Magyarország megbüntetéséért szállt síkra, különböző büntetéseket követelve brüsszeli barátaitól a nevezett országokra és azok választott vezetőire. A címzettek értenek a szóból: úgy tűnik, megvan az összhang a megrendelő és a potenciális végrehajtók között. Hogy az érintett államokban mit gondolnak minderről, az sokadlagos szempont, még ha mindez az ő érdekeikre hivatkozva történik is.

A legkevésbé azonban az adott tagállam, például Magyarország miniszterelnökének a véleménye számít. Olyannyira nem, hogy reakcióját nem szabad megjelentetni az üzenőfalon, a nemzeti szuverenitásról és a keresztény értékekről értekező dolgozat ugyanis nem felel meg a szabványnak.

Valójában azért nem, mert ez sem a párbeszéd világa. Itt más a sztenderd.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2020. november 27. 14:48
A második tényező, amiről kevés szó esik. Mr. Soros nem csak a saját pénzével teszi, amit tesz, sokkal inkább "menedzseli" mások pénzét. (Más kérdés, hogy ahol nagy pénzek forognak, ott a káló is nagy, és valóban a sajátot IS meg lehet forgatni.) Már az eredeti spekulációinál sem biztos, hogy csak és elsősorban a saját pénzével hajtotta végre a műveleteket. Maga az alapítványi konstrukció is azt teszi lehetővé, hogy a kezelt összegekhez viszonyítva elenyésző pénzzel lehessen megalkotni a kereteket a későbbi befizetésekből adódó pénzek kezeléséhez. Kellően homályos megfogalmazásokkal nagyon szépen és dialektikusan szinte bármit be lehet suvasztani a "támogatotti" körbe. Azután az így létrehozott szervezetek akár anonim befizetők céljait is tudják szolgálni. Így pl. az anno Nuland asszony által az Ukrajnában felhasznált dollármilliárdok számára is símán ki lehetett kövezni az utat.
Rasdi
2020. november 27. 14:37
Kezdjük talán ott, hogy "spekuláns" és "filantróp" két egymást kizáró embertípus. Vagyis azonnal felmerül, hogy a kettő egyike csak valami "jelmez" vagy valaminek az elleplezésére szolgáló "takaró". A két fogalom tartalmába belegondolva, csak az utóbbi lehet a "takaró", ami valamilyen spekulációs cél elleplezésére szolgál.
neeskens
2020. november 27. 12:12
Most komolyan ez a párhuzamos valóság, amit Finkelsteinék kitaláltak és azóta havonta, hetente cikkek garmadájával építgetnek az csak nálunk, a Fidesz univerzumban létezik. Soros létező ember, meglehetősen kérdéses spekulációkkal gyűjtötte a vagyonát és mint filantróp egy elég komoly civil hálózatot működtet, amelynek értékrendje messze áll a nemzeti-konzervatív gondolattól. És igen, vannak a világon olyan poltikai erők, amelyeknek elvi vitái vannak a mi kormányunkkal. Na de, hogy az amerikai külpolitikától kezdve a német pártokon át az EU-ig mindent Soros meg a hálózata mozgat az teljes blődség. Van rajta kívül a világpolitikában kismillió másik NGO, alapítványokat működtető milliárdos, óriásvállalat, amely lobbizik, formálja a politikát. A német ipari nagytőke pl. összehasonlíthatatlanul nagyobb befolyást gyakorol Magyarországra, mint Soros. A mindenkor magyar kormány szuverenitását ők sokkal jobban korlátozzák, mint Soros, most a ruszki gáztermelő megavállalatokról ne is beszéljünk. Itt ki lett Soros emelve, mert ideális ellenség, a valóság meg szépen el van kenve, hogy sok-sok ilyen erő van a világban.
wrfri
2020. november 27. 11:59
Azon mosolygok, hogy valahogy nem esik le embereknek, hogy annyira nem gazdag. Sokkal tehetősebbek és befolyásosabbak is vannak nála a tech-cégek vezetői között, de még nekik sincs annyi pénzük mint ami a Magyar állam révén Orbán Viktor rendelkezésére áll. Vagy alkalmatlan lenne a vajda megvédeni minket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik