Női kvótát vezetnek be a német cégeknél

2020. november 23. 16:21
Minden olyan cég vezetésében kötelező lesz legalább egy nőnek helyet biztosítani, ahol az igazgatóságban legalább három tag van.

Angela Merkel koalíciós kormánya kötelező női kvótát vezet be, amelyet a cégeknek a vezetésükben kell alkalmazni. A német családügyi miniszter, Franziska Giffey történelmi áttörésnek nevezte a döntést.

A mostani döntés értelmében a jövőben minden olyan cég vezetésében kötelező lesz legalább egy nőnek helyet biztosítani, ahol az igazgatóságban legalább három tag van. Ugyan 2015 óta már van szabály arra, hogy a cégek biztosítsák nők kinevezését vezetőségi pozíciókra, ám ez eddig önkéntes alapon történt, s ezért Franziska Giffey ezt a gyakorlatot kudarcosnak minősítette. A hírről beszámoló Financial Times idézi az AllBright Foundation kimutatását, mely szerint a DAX tőzsdeindexen szereplő 30 legfontosabb német vállalat vezetésében 12.8 százalékot tesznek ki a nők.

A döntésre a lap beszámolója szerint ugyanakkor szkeptikusan reagáltak a német cégek, mert álláspontjuk szerint ez beavatkozás az ő belső ügyeikbe.

A cégek mellett a kormányzati szektort is érinteni fogják a női kvóták: a CDU/CSU és az SPD közti megállapodás értelmében azon szervezetekben, amelyekben a kormánynak érdekeltsége van, a felügyelőbizottságban 30 százalékos aránya kell, hogy legyen a nőknek. A női kvótát többek között az egészségügyben, valamint a Szövetségi Munkaügyi Hivatalban is alkalmazni fogják. A döntésről az igazságügyi minisztérium szerint a következő héten fogják tájékoztatni a német pártok vezetőit, a kabinet pedig a következő hónapokban fog szavazni róla. Christina Lambrecht igazságügyi miniszter szerint „ez nagy siker a német nőknek, és egy óriási lehetőség nem csak a társadalom, hanem a cégek számára is.”

Címlapkép: MTI/EPA/DDP Images pool/Andreas Gora

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekünk rossz példa Szél kvótanő.
Nagyon látszik, hogy nem az esze miatt lett politikus .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés