Putyin: Az egész világ számára világos, hogy az amerikai választási rendszerrel gondok vannak

2020. november 22. 15:16
Az orosz elnök az elmaradt gratulációra utalva kijelentette, hogy „az elrontott viszonyt már nem lehet elrontani”.

„Nem hátsó szándékból, hanem a hivatalos eljárás lezárulásának kivárása miatt maradt el az orosz gratuláció az amerikai elnökválasztás győztesének” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

A tisztán hivatalos dolgokat el kell végezni, a kialakult gyakorlattal és az ügy jogi vonatkozásaival összhangban. Nincs itt semmilyen hátsó szándék, semmi szokatlan megfontolás vagy olyasmi, ami a kapcsolataink további romlásának alapjául szolgálhatna” – mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsornak. „Tisztelettel viszonyulunk mindenkihez: Trump hivatalban lévő elnökhöz és a poszt jelöltjéhez, Biden úrhoz. Ezért itt számunkra nincsen semmilyen probléma” – tette hozzá. Megismételte, hogy Moszkva az amerikai nép bármely választottjával kész együttműködni.  „De az, hogy ki kapta meg ezt a bizalmat, vagy a politikai szokásjognak megfelelően kell megnevezni, amikor az egyik fél elismeri a másik győzelmét, vagy legitim, jogi módszerrel kell megvonni, a végleges eredmény megvonásával” – hangoztatta Putyin.   

Hozzátette: Moszkva egyszerűen arra vár, hogy szűnjön meg a belpolitikai szembenállás. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország nem fél-e attól, hogy hallgatása elrontja a kétoldalú viszonyt, miközben a többi ország vezetője már gratulált, Putyin kijelentette: „Az elrontott viszonyt már nem lehet elrontani”. Emlékeztetett arra, hogy az előző választás után mindenki Hillary Clintonnak gratulált, miközben Donald Trump lett az elnök.   

Az orosz vezető szerint az amerikai választások legitimitásáról maguknak az amerikaiaknak kell dönteniük. Megjegyezte: az egész világ számára világos, hogy az amerikai választási rendszerrel gondok vannak. Ezzel kapcsolatban azt említette, hogy az országos szavazáson a legtöbb szavazatot elnyert jelölt alul maradhat az elektori testület voksolásán, és hogy távolságot kell tartani a szavazatszámlálók és az ellenőrök között. De az amerikaiak dolga eldönteni, hogy ez így megfelel-e nekik - tette hozzá. „Mi mindig fellépünk a belügyeinkbe való beavatkozás ellen. Ami azt illeti, az amerikaiak is ugyanezt teszik” – mondta Putyin.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor Putyin röhög az elcsalt amcsi választásokon.

addig exportaltak mig hianycikk lett

Amíg az USA lesz a világ vezető hatalma, addig mindig lesz nemzetközi mozgástere, bárki is vezeti. Állítólag Kína megmarad ellenségnek, Berlinnel (és az Unióval)javítja a kapcsolatokat, az oroszokkal szembeni viselkedés pedig még kétséges. Az UK-val tervezett szabad-kereskedelmi megállapodás is lóg a levegőben, mert az ír felmenőkkel rendelkező Biden figyel az Ír--Észak-Ír határ szabad átjárhatóságára, azaz nem örülne a hard-brexitnek.

Majd a stábja ( meg a felesége) figyelmezteti, hogy korábban ezt mondta a határral kapcsolatban. Szerintem Trumpot nem Biden hanem a vak véletlen győzte le. Januárban jók voltak a gazdaság számai, ha akkor van a választás simán nyer. De jött a vírus, ami még egy ekkora országban is pánikot okozott és ilyenkor gyakran az Elnököt teszik felelőssé ( léphetett volna gyorsabban, adhatott volna még több pénzt, akárni etc. etc. ez a néplélek)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés