Összecsaptak a BLM és MAGA aktivisták a washingtoni tüntetés után

2020. november 15. 11:23
A Fehér Ház szóvivője szerint majd egymilliós, a fősodratú média jelentései szerint párezres tömeg gyűlt össze Washingtonban.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtótitkára a fősodratú média szerint erősen eltúlozta azon emberek számát, akik szombaton Washington DC-ben gyűltek össze, hogy tiltakozzanak Donald Trump elnök veresége és a megválasztott elnök Joe Biden ellen. 

„Több mint egymillió felvonuló @realDonaldTrump elnökért szállnak alá a mocsába támogatnio őt” - írta szombat reggel. 

 

 

Nem világos, hogy mi a pontos adat, de az olyan források, mint a The Washington Post és az USA Today valószínűbbnek tartja, hogy több ezer vagy tízezer ember jelent meg. Akárhogy is, a valódi szám valószínűleg kisebb, mint a demonstráció nevében foglalt egymillió. A demonstrálók viszhangozták Donald Trump állításait, miszerint Joe Biden megválasztott elnök győzelme törvénytelen. 

 

 

Trump személyesen is megjelent a szombati washingtoni tüntetéseken, elhaladt a tömeg melett és az ablakon át integetett a rajongóknak. A résztvevők többsége MAGA feliratú ruhát viselt, Trump kampányzászlóit lengették. A baloldali média megjegyezte, hogy a legtöbb résztvevő nem viselt maszkot. Egyes újságírók szerint a Proud Boys is jelen volt, melyet a Southern Poverty Law Center gyűlöletcsoportként tart nyilván, és melynek Donald Trump általi el nem ítélése az elnöli vita során is téma volt.

Néhány jelenlévő ugyanis a Proud Boys-ra jellemző inget viselt, amelyen a "Stand Back, Stand By" felirat volt olvasható, utalva Trump kijelentésére, amelyet a Bidendel folytatott első elnökvita során üzent nekik. Az összejövetelt „Million MAGA March” -nak hívták, de az esemény kibontakozásával párhuzamosan libeárlis kommentelők a #MillionMoronMarch, azaz a „millió degenerált menete” hashtag terjesztésével kezdtek tiltakozni, valamint palacsintákat posztoltak tömegesen a felvonulás hashtagjével. 

A résztvevők vasárnapra virradóan összecsaptak az ellentüntetőkkel, legalább 20 embert letartóztattak. A rendőrség közleménye szerint két rendőr megsebesült, és több fegyvert lefoglaltak. A tüntetők egyebek közt a „Még négy év!” jelszót skandálták, ezzel utalva arra, hogy Donald Trumpot tekintik a november 3-i elnökválasztás győztesének.

A felszólalók közt volt a törvényhozás alsóházába bekerült Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony is, aki arra buzdította az embereket, hogy vonuljanak a legfelsőbb bíróság elé. A tüntetők egy része később átvonult a Fehér Házhoz vezető egyik, a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalomról elnevezett utcára, ahol összecsaptak a BLM itt gyülekező aktivistáival. Több más városból is tüntetésekről érkeztek hírek, a Michigan állambeli Lansingben a felszólalók kétségüket fejezték ki Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az államban elért választási győzelmével kapcsolatban. Tüntettek Arizonában is, ahol a hivatalos eredmények szerint Biden szintén megelőzte Trumpot.

Noha a The New York Times című amerikai napilap a washingtoni belbiztonsági minisztériumra (DHS) hivatkozva azt közölte, az idei volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, az eredményt többen vitatják. Szerdán Georgia államban hivatalosan is elrendelték a szavazatok kézzel történő teljes újraszámlálását, Trump jogászai pedig újabb perkeresetet nyújtottak be a michigani választási eredmények érvényesítésének felfüggesztése érdekében.

(Forrás: Twitter, BBC, Business Insider, MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Források......MTI, ami ugyanolyan hiteltelen, mint a Klubrádió munkatársa, Zentai által is annak nevezett The Washington Post.

A gojok, megint ütik egymást, feketék, fehérek, gojok.
Tökéletes, minden a felvázoltak szerint.

Az MTI-nél szintén!
"a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) "
Aki ezt így kiadta, az likvidáláson kívül mást nem érdemel.
Nem vagyok angoltudós, de ha az IS szót beleteszi, akkor az eredeti megnevezés.
Black Lives ALSO Matter

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés