Életre szóló büntetlenséget biztosítanának az orosz elnöknek

2020. november 6. 13:30
Az orosz dumában rögtön kétféle javaslattal is biztosítanák az elnökök mindenkori büntethetetlenségét.

A Guardian arról ír: új törvényjavaslatok kerültek az orosz szövetségi törvényhozás elé, amelyek az államfő immunitását biztosítanák az élete végéig.

Az egyik javaslat szerint a mindenkori orosz államfő a távozása után élethosszig tartó szenátori pozíciót kaphatna az orosz szövetségi tanácsban, és a szenátorság mindvégig biztosítaná a mentelmi jogot.

A néhány nappal később érkezett újabb javaslat szerint az addigi elnök a pozícióból való távozása után egyszerűen élethosszig tartó mentességet kapna mindazon bűncselekmények megtorlása alól, amelyeket élete során elkövethetett. 

Jelenleg a volt elnököket csak hivatali idejük alatt illeti meg a mentelmi jog.

Az orosz alkotmányt néhány hónapja módosították annak érdekében, hogy az addigi, kétszer hat évre szóló ciklus korlátozást eltöröljék, és az elnök újra meg újra elindulhasson a választáson – 2024-ben és akár 2030-ban is (a most 68 éves Putyin 2036-ban 84 éves lenne).

A Guardian emlékeztet: amikor 2000-ben Putyint elnökké választották, az új államfő egyik első döntése volt, hogy elődjének, Borisz Jelcinnek mentelmi jogot adjon bármiféle nyomozással, kihallgatással vagy házkutatással szemben. 

A mostani törvényjavaslatokat előbb az alsóháznak, majd a felsőháznak kell megvitatnia és elfogadnia, mielőtt Putyin aláírásával hatályba lépnének.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem mintha ennek barmi ertelme lenne. ha uj elnok lesz, akkor ha akarja ugyis megrangathatja az elozot, legfeljebb alkotmanyot modosit hozza. Ha meg nem akarja, akkor folosleges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés