Újraszámlálást kezdeményez Trump stábja Wisconsinban

2020. november 4. 20:02
Wisconsinban a verseny 1 százalékponton belül van, így a lemaradó jelölt ki tudja kényszeríteni az újraszámlálást.

Donald Trump elnök kampánymenedzsere, Bill Stepien szerint az elnök azt tervezi, hogy „azonnal” újraszámlálást kér a wisconsini csatatér államban, ahol a verseny továbbra is szoros.

Wisconsinban a verseny 1 százalékponton belül van, így a lemaradó jelölt ki tudja kényszeríteni az újraszámlálást. Napközben ugyanis több gyanús jelenségre lettek figyelmesek megfigyelők és „szabálytalanságokat is jelentettek” áll a bejelentésben.

Stepien nyilatkozatában azt mondja: „Az elnök már jócskán elérte az újraszámítás igénylésének küszöbét, és ezt azonnal meg is fogjuk tenni.”

Az Egyesült Államok elnökségének sorsa még mindig függőben van. Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden a három ismerős csatatér államért küzd még mindig: ezek pedig Wisconsin, Michigan és Pennsylvania. A győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat versenyében Bidennek 238, míg Trumpnak 213 van ezidáig. 

Minnesota, Wisconsin, Michigan, Georgia eredményeire még várni kell. Michiganben bejelentették, hogy helyi idő szerint szerda este előtt nem lesz eredmény, több tízezer levélszavazatot még nem is regisztráltak. Jocely Benson, michigani államtitkár szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy Grand Rapids, Detroit, Flint, Kalamazoo és más városok levélszavazatait még nem is regisztrálták a választási bizottságok.

Wisconsinban és Michiganben a szavazatszámlálások közepette folyamatosan közzéteszik az eredményeket. Ezek szerint Biden előnye Wisconsinban 0.6 százalék, Michiganben pedig 0.9 százalék. Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában változatlanul Donald Trump vezet.

Joe Biden kampánymenedzsere, Jennifer O'Malley Dillon szerdán újságíróknak kijelentette: úgy hiszi, hogy Biden megnyerte Nevadát és Wisconsint is, és jó úton halad afelé, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy mind Nevadában, mind Wisconsinban csak csütörtökre várható az eredmény. A kampányigazgató elmondta azt is, hogy nincs formális kapcsolatuk Donald Trump munkatársaival.

Több elemző is arra számít, hogy a vitatott eredményekre vonatkozó vitában a szövetségi alkotmánybíróság dönt majd. Az alkotmánybíróságon – Amy Coney Barrett napokban történt beiktatásával – 6:3 arányú a konzervatív bírák többsége. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök még kedden, a választás éjszakáján újságíróknak azt nyilatkozta: az új alkotmánybíró, Amy Coney Barrett megszavazása, majd beiktatása törvénytelen volt. Állítását a demokrata párti politikus nem támasztotta alá.

Közben megszületett az eredmény Puerto Ricón is, ahol egyes kérdésekben népszavazást is tartottak. A helybéliek 52 százaléka arra voksolt, hogy Puerto Rico a továbbiakban ne az Egyesült Államok külterülete, hanem önálló tagállama legyen.
 

(Forrás: Facebook, AP, MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés