Nem biztonságos a genetikai olló?

2020. október 30. 11:33
Laboratóriumi vizsgálatok igazolták a molekuláris olló alkalmazásának kockázatát embriókban.

Emberi embriók hibás DNS-ének kijavítását célzó laboratóriumi kísérletek megmutatták a genetikai olló alkalmazásának a kockázatát és azt, hogy a tudósok miért tartják nem biztonságosnak az ilyen próbálkozásokat. A New York-i Columbia Egyetem kutatói azt találták, hogy az esetek több mint felénél a génszerkesztés nem szándékos változásokat idézett elő, például egy teljes kromoszómának vagy nagy részének az elvesztését.

A kutatók ugyanazt a CRISPR/Cas módszert alkalmazták, amelyet a 2018-ban világra jött génszerkesztett babák esetében egy kínai kutató használt, hogy módosítsa a génjeiket még embrió állapotukban és ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben. A nem engedélyezett beavatkozás miatt hazájában a kínai szakembert börtönre ítélték, a tudományos világ pedig elítélte tettét. Október elején a modern génszerkesztés két úttörőjének, Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológusnak és Jennifer Doudna amerikai biokémikusnak ítélték oda az idei kémia Nobel-díjat a DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 „genetikai olló” kifejlesztéséért. A molekuláris olló alkalmazását számtalan területre – a növénykutatásra, állattenyésztésre, orvoslásra – kiterjesztették kifejlesztése óta.

Ám az embriók, spermák és petesejtek esetében

a génszerkesztés olyan változásokat idézhet elő, amelyek a jövő nemzedékekre is hatással vannak

és számos nemzetközi tudományos testület hívta fel a figyelmet arra, hogy túl korai biztonságos használatának a megállapítása. „Ha eredményeinket két évvel ezelőtt már ismertük volna, kétlem, hogy bárki folytatta volna, kipróbálta volna azt várandósságra szánt embriókon” – mondta Dieter Egli, a tanulmány vezetője. A kutatók 40 embriót hoztak létre egészséges donorok petesejtjeit megtermékenyítve egy génmutációval bíró férfi spermájával, a DNS egyetlen betűjének ezen hiánya vakságot okoz. A génszerkesztés célja az volt, hogy ezt a hiányzó betűt hozzáadják.

Egyes embriók esetében a génszerkesztést a megtermékenyítéskor alkalmazták, arra gondolva, hogy ez a legjobb időszak az ilyen próbálkozáshoz. Más embriók esetében akkor használták a molekuláris ollót, amikor két sejtet tartalmaztak és kétnaposak voltak. Utána elemezték a sejteket fejlődésük különböző szakaszában, hogy láthassák, mennyire lehetett kijavítani a mutációt. Meglepetésükre

az első esetben nem működött a génszerkesztés, a másodikban csak 45 sejtből háromnál működött. 

Sok esetben azt találtuk, hogy a mutáció kijavítása helyett a kromoszóma eltűnt, ez jelentős változás, ami végzetes lehet az embrió számára – mondta Egli. Sok más esetben más kromoszómákban alakult ki változás, ami szintén károsodást okozhat – tette hozzá.

A kutatás jelzi, hogy a génszerkesztés ígéretes lehet olyan rendellenességek kijavításában, amelyeket egy kromoszóma duplázódása okoz, mint a Down-szindróma esetében. Ám a tanulmány által felfedett veszélyek megerősítik azt, hogy még nem vagyunk készen, még csak nem is vagyunk közelében annak, hogy kipróbáljuk ezt – vélte Eric Topol, a San Diegó-i Scripps Research Translational Institute kutatója, aki egyébként nem vett részt a vizsgálatokban.

(MTI)

(Nyitókép forrása: Pixabay.com)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes, csak kutassák a lehetséges mellékhatásokat, hogy aztán meg lehessen oldani azokat is. Itt tényleg van valóságos és mérhető fejlődés, szemben a "progresszívokkal"
Egyébként sok komoly problémát okozhat a génszerkesztés, de még több problémát is megoldhat, szóval ésszel használva kimondottan hasznos eszköz.

Így van!
Antibiotikumot se szedjél! Na és repülőre se ülj! Tudod, ha Isten azt akarta volna, hogy repüljünk, szárnyakat ad.

Ez így van, de a többi kockázatai nem érintik a következő nemzedéket. Ha elcsap a kamion, te szívod meg, nem a dédunokád lesz vak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés