Nem én nézek más tévét

2020. október 29.
Igazi aranykor jöhet a magyar gazdaságban, hatalmas uniós pénzeket kap az ország, számos hazai cégnek pedig az idei lesz a legjobb éve – véli Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Oláh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban.

Ha jól tudom, már gimnáziumi évei alatt biztosítási ügynöknek állt, és egyetemi hallgatóként is dolgozott.
Kecskeméten jártam gimnáziumba, harmadikos voltam, tizenhét éves, amikor bevezették a kötelező felelősségbiztosítást. 
A suli miatt volt öltönyöm és nyakkendőm, elkezdtem mindenkihez becsöngetni a lakótelepen. Néhol kutyát uszítottak rám, de jól kerestem. Tizennégy éves koromtól kollégista voltam, nem éheztem, de nem szerettem pénzt kérni a szüleimtől. Önállósodni akartam. Amikor pedig már a Közgázra jártam, elmentem egy amerikai céghez dolgozni. Napi tizennégy órát dolgoztunk, időnként még többet. Motivált a pénz, a jó élet. Nagy részét még aznap elköltöttük, csajoztunk, a Becketts bárba jártunk, ami jó drága volt. Eleve úgy választottam a szakomat is, hogy tudtam, a külgazdaságra nem nagyon kell bejárni. De a lányaimnak ezt már nem tanácsolnám. Ma egyre jobbak az egyetemek, ráadásul a Corvinusnak komoly versenytársa van kialakulóban, a Mathias Corvinus Collegium. Ha jól sáfárkodnak, tíz év alatt fel tudnak zárkózni a Corvinushoz, és kiváló istállóvá válhat mindkettő.

Ön is segíti az MCC-t. Hogyan?
A Magyarok a Piacon Klub elnökeként közvetíteni igyekszem, segíteni, hogy az MCC-s magyar fiatalokat a magyar tulajdonú cégek felé irányítsák. Dolgozzanak hazai társaságoknál! Ha okos magyar emberek magyar vállalkozásokhoz mennek el, lesz innováció.

A vírus időszaka átrendeződést hoz. A stabil, innovatív, gyorsan lépő cégek óriásit nyernek”

Mi az állam szerepe az innovációban?
Az állam áldás és átok. Áldás, ha hagyja és segíti a cégeket jó dolgok kitalálásában, pénzt ad, feltételeket teremt hozzá. Átok, mert ezzel vissza is lehet élni. Rengeteg magyar pályázati forrás kialakítása még nem sikeres. Sarkos véleményem van az innovációról, ez a szakterületünk tanácsadó társaságként.Vannak vállalatok, amelyek foglyul ejtik a rendszert, így kevésbé jó projektek is tudnak nyerni. Például ha a top ötben lévő nagybank sok millió forintot kap arra, hogy a netbankos rendszere vevőközpontúbb legyen, az nem innováció.

Mire érdemesebb odaadni ezt a pénzt? Termelő beruházásra?
Új, nem pedig közismert, elterjedt dologra. Sokan új vállalatirányítási rendszert (vállalati erőforrás-tervezés – ERP) vezetnek be, és arra kapnak támogatást. Ez szintén nem innováció. Újdonság, ha egy magyar gépgyártó olyan gépsort szeretne kitalálni, amellyel fel lehet venni a versenyt a vezető olasz és német tésztagyártókkal. Másoljuk le egy kicsit őket, találjunk ki jobb gépet, készítsük el, és vegyék meg a magyar tésztagyártók! Az unióból érkező temérdek pénzből ne német vagy francia gépet vegyünk, hiszen akkor a pénz ahogy bejön, már ki is megy. Csakhogy sok esetben nincs magyar termék. Az építőipari beruházás is csak egy évre dobja meg a GDP-t, ellenben ha valaki vesz egy gépsort, az a következő öt-tíz éven át folyamatosan termel rajta valamit. Egy új stadion építése költség, de a fenntartása is az. Jó, hogy felújítják a budai Várat, de a következő években ne a látványberuházásokat vegyük előre! 2021–2022-ben a pénzt olyan cégeknek kell adni, amelyek itt adnak munkát, itt termelnek, majd adót fizetnek – és abból lehet ismét építeni.

Tehát az uniós pénzek visszafolynak nyugatra?
Több mint a fele. Kilencvenöt százalékban nyugati gépeket vásárolnak belőle.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés