Trump: A Biden-terv halálos ítélet a gazdaságra

2020. október 26. 19:51
Az amerikai elnök Biden energiapolitikáját bírálta Pennsylvaniában.

Az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök hétfőn három pennsylvaniai városban is kampányolt, míg demokrata párti kihívója hétfőn nem vett részt kampányrendezvényen. Trump mindhárom városban – Allentownban, Lititzben és Martinsburgben – azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges demokrata párti győzelmet követő Biden-kormányzat tönkretenné a gazdaságot a tervezett adóemelésekkel, és a többi között az energiapolitika környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozó átalakítása miatt.

A Biden-kormányzat „szocialista elveket” valósítana meg

Biden ugyanis a múlt héten tartott utolsó elnökjelölti vitában azt fejtegette, hogy kormányra kerülése esetén „elfordul a kőolajtól” és mindenképpen megvonja az olajiparnak nyújtott állami támogatásokat.

„A Biden-terv halálos ítélet a gazdaságra”

– jelentette ki Trump Lititzben. Még azt is felvetette, hogy a Biden-kormányzat német és kínai importból származó szélerőműveket telepítene az Egyesült Államokban. Ismételten azt hangoztatta, hogy a Biden-kormányzat „szocialista elveket” valósítana meg az amerikai gazdaságban.

Eltérőek a közvéleménykutatási adatok Trump és Biden győzelmi esélyeiről

A demokratákról és a személy szerint róla feltételezett radikális baloldaliságról kérdezték Kamala Harrist, a demokraták alelnökjelöltjét vasárnap este a CBS televízióban. Harris elhárította a választ. Amikor a riporternő emlékeztette őt arra, hogy egy pártoktól független kutatóintézet szerint ő az amerikai szenátus legradikálisabban baloldali politikusa, Harris saját korábbi karrierjét kezdte ecsetelni.

Napokkal az elnökválasztás előtt eltérőek a közvéleménykutatási adatok Donald Trump és Joe Biden győzelmi esélyeiről. A legtöbb felmérés Biden 5-6 százalékos előnyét jelzi, de több felmérés rögzítette, hogy Donald Trump kezdi behozni hátrányát, elsősorban az úgynevezett csatatér-államokban, vagyis ott, ahol nem általában republikánusokra vagy demokratákra, hanem a változó választói hangulatnak megfelelően szoktak voksolni.

„El kell ismerni, hogy Trump sokat tett az afroamerikai közösségekért”

A Rasmussen közvéleménykutató intézet még pénteken nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatta ki, hogy Trump támogatottsága az afroamerikai közösségek körében a múlt héten 25 százalékosról 46 százalékosra emelkedett. A CNN televízió egyik elemzője, Van Jones azt hangoztatta: el kell ismerni, hogy Trump sokat tett az afroamerikai közösségekért, például a hagyományosan fekete főiskolák és egyetemek anyagi támogatásával.

Több elemző – elsősorban a Fox televízióban és a jobboldali médiumokban – arra hívta fel a figyelmet, hogy országosan a korai szavazók 55 százaléka Bident támogatja, és a levélben és előzetesen leadott szavazatok magas aránya is Bidennek kedvez, de a csatatér-államokban már kiegyenlítettebb az arány: Ohióban 2 százalékos Biden előnye, Wisconsinban és Floridában pedig Trump számíthat 2 százalékkal több korai szavazatra.

Elemzők szerint negatívan befolyásolhatja a demokraták kampányát, hogy Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje vasárnap a The New York Times című liberális lap vasárnapi podcastján a republikánusok többségét „gyávának” és „gerinctelennek” minősítette. A 2016-os elnökválasztási kampányban Hillary Clinton „szánalmasaknak” nevezte Donald Trump támogatóit.

Trump: Biden tegnap George-nak nevezett engem. Nem emlékezett a nevemre

Allentownban Trump Joe Biden vasárnap esti névtévesztésén élcelődöt. A 78 éves demokrata párti politikus ugyanis a háza alagsori helyiségéből adott interjúban nem tudta pontosan nevén említeni Donald Trumpot. „Még négy év George-dzsal, és olyan helyzetben találjuk magunkat, ahol, ha Trumpot újraválasztják, akkor egy másfajta világban leszünk” – mondta Biden, akit a felesége kijavított. Az utolsó amerikai elnök, akit George-nak hívtak George W. Bush volt.

„Láttátok, amikor George-nak hívott engem? Nem is tudom, szeretem-e George-ot” – fogalmazott a nagygyűlésén egybegyűlt nagy számú híveinek Trump. Az elnök már hétfőn délelőtt, a Twitteren is élcelődött Bidenen. „Joe Biden tegnap George-nak nevezett engem. Nem emlékezett a nevemre. Kapott azért némi segítséget a műsorvezetőtől, hogy végigvigye az interjút. Az Álhírek Kartellje extra munkát végez, hogy falazzon” – írta az elnök a mikroblogban. Trump korábban élesen bírálta George W. Busht Irak hamis állításokkal indokolt lerohanása miatt.

(MTI)

Címlapkép: MTI/AP/Julio Cortez

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak tudnám, hogy miért kell Halloweennek kimaszkíroznia magát. Nem elnökválasztásra készül?

A zászlót észre sem vettem, elterelte a figyelmemet a rettenetesen kikent sárga arca. Mi a fenével kenheti így össze magát?

De azt tudod, hogy mindig sárga kenőccsel van bekenve az arca. Több fotó is mutatja a hajatövénél a fehércsíkot, a szeme alatt és a szemhéját sem keni be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés