Ujhelyi szerint a kormány elhallgatja az európai szociális konzultációt

2020. október 25. 10:54
A szocialista politikus szerint a konzultáció lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy befolyásolják a szociális programok alakulását.

A kormány elhallgatja az Európai Bizottság szociális konzultációját, amelyben november végéig várják az önkormányzatok, szakszervezetek, civilszervezetek és polgárok véleményét – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Ujhelyi István szerint a kabinet tudatosan hallgatja el ezt a fontos konzultációt, pedig most érdemi lehetőség nyílik arra, hogy a magyar emberek is befolyásolhassák a szociális programok alakulását.

Kiemelte, az Európai Unió 2017-ben egy „forradalmi programot” fogadott el a göteborgi szociális csúcstalálkozón: a szociális jogok európai pillérjét, amely húsz pontban gyűjtötte össze a legfontosabb tennivalókat az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás vagy épp a gyermek- és ifjúságvédelem területén. Orbán Viktor miniszterelnök annak idején tiltakozott a szociális pillér elfogadása ellen, mert azt „lopakodó hatáskörelvonásnak” tartotta, de végül ő is aláírta Magyarország részéről a dokumentumot – mondta Ujhelyi István, aki szerint a Fidesz vezetői és képviselői azóta is mindent elkövetnek, hogy a szociális pillér céljai ne valósulhassanak meg.

A szocialista politikus szólt arról is, az MSZP-nek szociáldemokrata pártként konkrét programja van a felmerülő kérdésekben, ezért a legutóbbi kongresszusokon elfogadott javaslatcsomagot el is küldik az Európai Bizottságnak a konzultáció részeként. Megjegyezte, az MSZP programja három átfogó pillérre épül: demokrácia és szabadság, esélyegyenlőség és igazságosság, valamint a környezettudatosság és természeti értékeink védelme.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ujhelyi István állítása valótlan.

Állításának cáfolata itt olvasható:
2017/83.2017. november 10.
ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA
SZOCIÁLIS JOGOK EURÓPAI PILLÉRE
https://tinyurl.hu/ZZi7/

Itt pedig ,,Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye - Funkcionális gazdaság,, címmel
https://tinyurl.hu/wF79/

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés