Orbán mondatai miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc szervezet

2020. október 22. 14:24
A civil szervezetek – élükön a TASZ-szal – szerint a kormányfő kirekesztette az LMBTQI embereket a nemzetből.

Az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet amiatt, mert úgy látják, hogy a Meseország mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közleményében, amelyet a hvg.hu idéz.

A szeptemberben megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A TASZ szerint a kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy »Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország« mindaddig, amíg »békén hagyják a gyerekeinket« – áll a dokumentumban.

Szerintük a kormányfő ezzel megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről.

Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből – vélik a jogvédők.

A TASZ szerint az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró szervezetek arra kérték az ombudsmant, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök nyilatkozatával szemben, és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a „kormányzati gyűlöletkeltésnek”.

Ezen túl a szervezetek a benyújtott dokumentumban jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban. Erre szerintük formailag se lenne lehetőségük, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák. A közlemény szerint az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket, és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát: azt lehet mondani, hogy ne hagyják békén a gyerekeket, de azt még a miniszterelnök sem mondhatja, hogy hagyják békén a gyerekeket...Éljen a szólásszabadság!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés