„Bérpezsdítő egyezség” – avagy kinek a darabja?

2020. október 16. 21:19

Gallai Sándor
Corvinák
Meglehet, a Kamara tette le a forgatókönyvet a politika asztalára, de a kormány – kapva az alkalmon – kiegészítette a saját elképzeléseivel.

„A reformokkal az orvosok jövedelme olyan szintet ér el, amelytől már a páciensek elvárása is nagyobb lesz: több figyelmet, nagyobb odaadást fognak várni az orvosoktól, és véleményük – ha a munkáltató is partner ebben – beépülhet az orvosok minősítésébe. Az összeférhetetlenségek feloldásával kiderülhet, hogy mekkora a magánszektor vonzereje, hányan mennek külföldre vagy érik be – az orvosarisztokrácia jövedelménél kisebb, de – egy állásban megkereshető, tisztes fizetéssel. Az összeférhetetlenségi szabályozással a kirívóan magas jövedelmű orvosok jelentős pénzkiesést és befolyásvesztést fognak elszenvedni, ám mindezért valóban komoly politikai kockázatot vállal a kormány. A szolgálati viszonyt választók várható számát aligha lehet megbecsülni. A másod- és harmadállások feladásának pontos hatása, a vezényelhetőség visszatartó ereje, vagy vezető orvosok érdekeltségébe tartozó jogi személyektől vállalkozói státuszban foglalkoztatott személyzettel működtetett gépek és orvosi műszerek sorsa is kiszámíthatatlan.

Lehet, hogy – elégséges munkaerő hiányában – komplett intézmények és részlegek fogják elveszíteni működési engedélyüket, de ne feledjük: az intézménybezárások politikai szándéka többször kisiklott már az érintett polgármesterek ellenállásán, most viszont megnyílt az esély a – MOK elnöke által is pozitívnak tartott – spontán tisztulásra, amire a kormány központi beavatkozással, az állami tulajdonban lévő szolgáltatók átszervezésével reagálhat. Ha pedig valami nagyon félrecsúszna, a páciensek elégedetlenségében a kormány mellett osztozni fognak a – többséghez képest – jól fizetett orvosok és a megállapodással a felelősi körbe vont MOK vezetői is.

Meglehet, a Kamara tette le a forgatókönyvet a politika asztalára, de a kormány – kapva az alkalmon – kiegészítette a saját elképzeléseivel. Ha a MOK a »saját« javaslata ellen kívánna fordulni, alighanem tapasztalt spin-doktort kellene alkalmaznia, hogy meg tudja értetni az okokat az átlagszavazóval. Fentiek alapján könnyen előfordulhat, hogy a MOK-nak a továbbiakban be kell érnie az Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórumban kínált »foglalkoztatásügyi asszisztensi« szereppel, mert a próbákra a rendező aligha fogja meghívni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés