Szijjártó: Szingapúr teljes egészében hazánkból importálja a libamájat

2020. október 14. 12:55
Szerdán Szingapúrban járt a külügyminiszter.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, és ebből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban, miután tárgyalt az ottani kormány képviselőivel és az űripari, illetve más ágazatok vezetőivel. Szijjártó Péter találkozott Szingapúrban mások mellett Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel, Chan Chun Sing ipari és kereskedelmi miniszterrel, David Tannal, a Szingapúri Űrügyi Iroda elnökével, Jonathan Hunggal, a Szingapúri Űrtechnológiai Szövetség elnökével, illetve több ottani nagy cégcsoport, így az STE és a Patec Group vezetőivel.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítene a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, a két ország folyamatosan támogatja egymás jelöléseit a nemzetközi szervezetekben, és ami ennél is sokkal fontosabb, hogy nyitott gazdaságokként mindketten nagy támogatói a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, a szabad és tisztességes világkereskedelemnek és világgazdaságnak. „Ez Magyarország, az egész magyar gazdaság érdeke is” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után az MTI-nek nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szingapúr a harmadik, Magyarország pedig a 12-ik legnyitottabb gazdasággal rendelkezik a világon.

Migrációs kérdés

Migrációs kérdésekben is van közös álláspontja a két országnak, hiszen egyikük se szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját, világosan állást foglalva amellett, hogy ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. A tárcavezető szerint a problémamentes és baráti politikai együttműködésből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak. Az űripar területén a vezető magyar űripari vállalat már számos megrendelést kapott, és szállíthatta le a kommunikációs eszközöket a szingapúri műholdprogram egy részéhez. „Ez egy stratégiai együttműködés, amely létrejött az űriparban” – mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint a magyar vállalatok komoly szerephez fognak jutni a műholdprogramok fejlesztésében Szingapúrban, illetve a mesterséges intelligenciára, adatgazdálkodásra és informatikai megoldásokra specializálódott magyar cégek is komoly beruházásokkal vannak már jelen a szingapúri piacon, illetve vehetnek részt az ottani fejlesztésekben. Ez azért nagyon jelentős dolog, mert Szingapúr a világ egyik vezető pénzügyi központja, ahol az informatikával és mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokat csak a legmagasabb színvonalon fogadják el, aminek a magyar cégek eddig meg tudtak felelni.

Libamáj

Szijártó Péter szerint a magyar cégek meg tudtak felelni a szingapúri élelmiszeripari elvárásoknak és igényeknek is. Példaként hozta fel, hogy a szingapúri libamájimport teljes egészében Magyarországról származik. A madárinfluenza miatt korábbi tiltást Szingapúr feloldotta, így ennek a hónapnak a végétől újraindulhatnak a magyar baromfihús-szállítmányok Szingapúrba. Engedélyezték az ottani hatóságok a magyar sertéshús kivitelét is, ezért - dacára az afrikai sertéspestisnek – a magyar sertéstermékek szállítása is engedélyezett az ottani piacra. A tárcavezető szerint a kifejezetten komoly fogyasztói igények kiszolgálására alkalmas magyar élelmiszeripari termékek újabb piaci részesedésekre tehetnek szert a délkelet-ázsiai városállamban.

(MTI)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aszta!
Valamelyik lölő közvetíti Szingapúrba?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés