Az amerikai zsidók 70 százaléka Bident támogatja

2020. október 14. 18:23
Míg Trump támogatottsága mindhárom vizsgált fehér keresztény csoport körében csökkent, Biden esetében nem mutattak ki ehhez hasonló változást – derül ki a Pew Kutatóközpont friss felméréséből.

Donald Trump amerikai elnök maradt a fehér keresztények kedvenc jelöltje a novemberi elnökválasztásra, de támogatottsága ebben a körben is csökkent – hozta le a Neokohn. Minden más vallási csoport inkább Joe Bident, demokrata kihívóját támogatja – írja a The Jerusalem Post a Pew Kutatóközpont friss felmérése alapján.

A fehér keresztények a választók kulcsfontosságú szegmensének számítanak, mert az amerikai szavazók nagyjából 44 százalékát teszik ki – mutat rá a portál. A regisztrált választópolgárok mintegy 7 százaléka fekete protestáns, 5 százaléka spanyol katolikus, 2 százaléka zsidó és 28 százalék nem vallásos. A fehér keresztényeknek is három fő ága van: a katolikusok, a protestánsok és az evangéliumi protestánsok.

A fehér katolikus szavazók közül Trump nyolc százalékponttal előzi meg Bident. A csoport szavazóinak 52 százaléka Trumpra szavazna, ha a választásokat ma tartanák. Ennek a csoportnak a 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Biden mellett áll. Ez a különbség jelentősen csökkent, mivel Trump egy augusztus elején végzett közvélemény-kutatásban még 19 százalékponttal előzte meg Bident (59–40%). A fehér protestánsok körében is hasonló a trend, Trump vezet, de csökkent az előnye: 53 százalékuk támogatta Trumpot, szemben az augusztusi 59 százalékkal. Még a híresen Trump-támogató fehér evangéliumi protestánsok körében is kissé csökkent az elnök népszerűsége: 78 százalékuk szavazna Trumpra, szemben az augusztusi 83 százalékkal.

Eközben Biden támogatottsága nem változott a két kutatás között.

A fekete protestáns szavazók 90 százaléka, a zsidók 70 százaléka és a spanyol katolikusok 67 százaléka szavazna rá.

A vallási hovatartozás nélküli választók közül az ateisták 83 százaléka és nem vallásosok 62 százaléka Bident támogatja.

Statisztikailag elmondható, hogy míg Trump támogatottsága mindhárom vizsgált fehér keresztény csoport körében csökkent, Biden esetében nem mutattak ki ehhez hasonló változást. Az egyik oka lehet Trump népszerűségvesztésére a fehér keresztények körében, hogy a mostani felmérés első alkalommal lehetőséget adott a válaszadóknak, hogy a libertárius jelöltre, Jo Jorgensenre vagy a Zöld Párt jelöltjére, Howie Hawkinsra is szavazzanak. Míg az augusztusi felmérésben csak Trump és Biden volt név szerint említve.

A felmérést 10 543 ember megkérdezésével szeptember 30 és október 5-e között végezték, vagyis a kutatás már a szeptember 29-én lezajlott az első elnökjelölti vita után kezdődött, és az az időszak is beleesett, amíg Trump kórházban volt koronavírus-fertőzés miatt.

(Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés