Cserhalmi György: Vidnyánszkyék a készbe ülnének be szívesen

2020. október 13. 8:33
A színész szerint óriási öröm, hogy a szabadság szó nem devalválódott.

Cserhalmi György, a Nemzet Színésze, a Kaposvári Egyetem egykori tanára a Népszavának nyilatkozott az SZFE ügyéről – írta meg a Színház Online. A kérdésre, mit gondol az egyetemen történtekről, Cserhalmi György elmondta: „Szinte minden interjúban megemlítem, hogy mekkora bennem a szabadságvágy, és óriási öröm azt látni, hogy ez a szó még mára sem devalválódott, és hogy ma is megvan a szabadságvágy a fiatalokban, és ennyire gyönyörűen és szelíden tudják ezt képviselni.

Arról szólva, hogy az ő volt kaposvári növendékei is kiálltak a Vas utcai társaik mellett, elmondta: „Ők még nem kötnek kompromisszumot, nem gyávulnak el, mint mi. Büszke vagyok volt kaposvári tanítványaimra, akik teljes joggal vállaltak szolidaritást a színművészetisekkel. Tavaly három hónapon át közös kurzuson vettek részt a tanítványaim Bagossy László rendezőosztályos és Hegedűs D. Géza színésznövendékeivel. Mindannyian sokat tanultunk ebből, és úgy működött, ahogy kellene egy egyetemnek. A tanítványaim ráéreztek arra, hogy mennyire szép a mi szakmánk, és milyen az, amikor ezt minőségi szinten csinálják.

Hozzátette: „Színházi téren Székely Gábort tekintem az egyik mesteremnek. De Zsámbéki is annak számít, dolgoztam vele is. Felháborító, hogy egyesek a szájukra veszik őket. Elfogadhatatlan. Az a legszomorúbb az egészben, hogy uralkodó lett az a szemlélet, mely szerint senkit nem érdekel, ha valaki elért valamit, csak a pillanatnyi érdekek számítanak, azok minden érdemet felülírnak. Akik ezeket az embereket támadják, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent az, hogy mester, vagy az, hogy képzés. Amikor a felvételizők korábban megtudták, hogy Ascher Tamás vagy Székely Gábor indít osztályt, háromszorosára nőtt a jelentkezők száma.

Arról is kérdezték, indít-e még osztályt Kaposváron: „Nem. Attilának szerintem azért van szüksége a Színművészetire, mert a kaposvári színházi képzés megszűnőben van. Nem szeretném elvenni azoknak a kedvét, akiket most felvettek oda, nincs is rá morális jogom, de ott mégis már inkább romok vannak. Vidnyánszkyék pedig a készbe ülnének be szívesen. Oda szeretnének betelepülni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 209 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,úgy működött, ahogy kellene egy egyetemnek. ,

Ez azért kemény kritika az egyetemmel szemben.

Cserhalmiban "nagy a szabadságvágy", de az öntömjénezéstől nem szabad, s nem szabad Vidnyánszky kétségbevonhatatlanul nagyszerű életművének elismerésére sem.

Szabadság az, amit az 5000 belpesti a pórázon tartottaknak ad.
Ugye, Tyutyu?

A mindenféle látványos, direkt, vagy indirekt, sugalmazott politikai elkötelezettség az értékrendemben minden színészt csak devalvált, s így vagyok ezzel Cserhalmi esetében is. Nyálas hűségnyilatkozat.

A Nemzeti Színházban annak idején, amikor felkerült Pestre három darabban - Goethe Faust, Szophoklész Philoktétész, , Shakespeare Téli rege - láttam. A Faustban csapnivaló volt, de az egész előadás nagyon szétesett volt. A Danton halálában, Desmoulins szerepében sem tetszett igazán.

A Rózsa Sándorban, mint betyár sem tűnt hitelesnek, inkább ripacsnak. Soha sem tartottam tehetséges színésznek. Egyszer Ő maga beszélt arról, hogy a Főiskolán, többségükben nem voltak tehetségesek. S a mai napig egy modortalan fickó maradt, kilóg az intellektuelek sorából.

Latinovics is csalódott volt Veszprémben, Cserhalmi két évnél tovább nem maradt ott. Jól vívott, ott talán többre vitte volna.

Egy interjú idézet Tőle:" " Engels szerint az ember első forradalma a mozdulatában van......a legtöbb színész jó pszichológusnak vallja magát, de nyolcvan százalékuk még a környezetét sem tudja helyesen megválasztani...." Ez utóbbi Cserhalminak sem sikerült......Szánalmas középszer.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. október 13. 15:27

Hát igen, sokan elfelejtik az egykori barátokkal átmulatott éjszakákat, az ott elhangzottakat, megnyílásokat, őszinteségi rohamokat.

"A színész szerint óriási öröm, hogy a szabadság szó nem devalválódott."
Ennyi elég is a cikkből.

Én leírom, ez a f.szfej Cserhalmi miről beszél?
"Cserhalmi György: Vidnyánszkyék a készbe ülnének be szívesen
2020. október 13. 8:33
A színész szerint óriási öröm, hogy a szabadság szó nem devalválódott."
Miféle készbe ül Vidnyánszky?
B+, te barom, egyetlen fajsúlyos, karakteres színészt vagy színésznőt nem nevelt ki ez az általad szabadságikon SZFE az utóbbi 30-40 évben...
AZ, hogy pár tucat Alinsky-féle hülyegyerek veri a nyálát szabadság címen, te ezt élvezed?
B+, ha egy normál munkahelyre beb.sznának, egy hét után sírva könyörögnél, hogy mentsenek ki az SZFE-s mandarinok, mert ez embertelen.
Te pofázol, a ti bandátok az immoralt emelte immortalra, az erkölcstelenséget a halhatatlanságra.
50 év alatt a 80 huszár és a Megáll az idő.
Kettő nézhető magyar mozifilm, erre vagy büszke, ebből osztod az észt, arra, hogy ezeket a szerencsétlen fiatalokat a barátaid az SZFE-n első lépésben idiotizálják?

Szép volt, külön öröm a kulturált hang, amelyet, sajnos, ezúttal én elvétettem.

Beépített radiális ventilátor a torkába, úgy áramoltat...

Mellesleg: Vidnyánszky célja, amit ő maga hangoztat, hogy az oktatás, képzés SOKSZÍNŰ, a szakma fontos oldalait felmutató módon folyjék...

Talán...
talán sokan a művészemberek, színészek közül úgy látják: ettől még a Kádár-rendszer is jobb, emberségesebb, nyugodtabb volt.
Csakhogy és ez nem talán, hanem csakhogy:
Nem a rendszerben van a hiba, hanem a világ, a korszellem az, amely döbbenetesen ordító mértékű romláson, züllésen ment keresztül.
És ha így nézzük: a mai hollywodos-"művészfilmes", gender-LMBTQ, BLM-es világtól a kádári szocializmus
JOBB VOLT...
De ez nem Orbán Viktor hibája.
Ebben a globális nyílttársadalmas világban Orbán az elérhető 10-es skálán kb. 7-est hoz, és ebben a legfontosabb, a magyar szuverenitás ott szerepel.
Minden, nem Orbán-, hanem bal-lib kormány ebben a helyzetben max. 2-3-as eredményre lehetne képes, és ez a legjobb opció.
Mert a valóságban a nulla alatt teljesítenének, a 10-es skálára sem férnének fel...
Azaz: a mai, orbáni Magyarország fényévekkel áll a bal-lib szabadság-demokrácia-jogállam-féle szörnymagyarország fölött.
Ezt nevezi Cserhalmi a szabadság hiányának, merthogy a szabadságot a bal-lib SZFE-es bátor fiatalok garantálják, mondom, a nulla alatt.

Valószínű, figyelmeztették, szólaljon meg, "elővágjon", menjen elébe az eseményeknek, mert ha megtalálják és idézik tőle a "mindenkit egybegyúrni, masszába" sorokat, azzal elássa magát a demokratikus erők előtt...

Antall József megpróbálta, tetőtől talpig a fair play úriember protokoll szerint.
Kiröhögték, kigúnyolták.
De inkább tedd hozzá a -tek, -tok végződést.

Na ezt tegyük csak tisztába! Szerinted nincs itt valami ellentmondás? Vagyis Vidnyánszky egy szép nagy romhalmazba fog beülni, az neked a "készbe".

"de ott mégis már inkább romok vannak. Vidnyánszkyék pedig a készbe ülnének be szívesen. Oda szeretnének betelepülni."

Zsámbéki osztálya egy kis műsorral búcsúzott, ill. ezt szánta Vidnyánszkinak. Fenn van a videó, nézd meg. És véleményezd!
Gyenge pocsék. Azt a pár mondatot is olvasták, hangsúlyozás pocsék.
Na ezt tanította Zsámbéki nekik a nem tudom hány év alatt. Már bocs, de ennél jobban szerepelnek az ált. iskolások egy iskolai ünnepségen. Persze, mert jól tanította meg nekik a tanárnőjük.

"...a szabadság szó nem devalválódott."
Szabaddá tesz a munka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés