Az azeri elnök haladéktalanul békülne Örményországgal

2020. október 11. 11:57
Ilham Aliyev az orosz RBK-nak adott interjúban közölte szándékát.

Az azerbajdzsáni elnök az interjúban kijelentette, hogy készen áll azonnali tárgyalásokat kezdeni Örményországgal a kegyi-karabahi konfliktus megoldása érdekében – írta meg a Lenta.ru. „Készen állunk, minden az EBESZ minszki csoportjának fellépésétől és munkarendjétől függ” – mondta Aliyev. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán érdekelt a konfliktus mielőbbi rendezésében, mivel ez lehetővé teszi a menekültek visszatérését otthonaikba.

Aliyev azt is elmondta, hogy a moszkvai külügyminiszteri tárgyalások keretében Azerbajdzsán nem követelte Jerevántól a teljes kapitulációt, és nem ragaszkodott az örmény fegyveres erők konfliktuszónából való kivonulásának konkrét időpontjához sem, de ahogy fogalmazott: „a találkozó végén elfogadott nyilatkozat természetesen feltételezi az örmény megszálló erők elfogadott kivonulását”.

Október 9-én, pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közreműködésével Moszkvában találkoztak Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei, Zohrab Mnatsakanian és Jeyhun Bayramov. A tárgyalások kilenc órán át tartottak. A felek megállapodtak abban, hogy október 10-én 12:00-kor fegyverszünetet hirdetnek és érdemi tárgyalásokat kezdenek az EBESZ minszki csoportjának felügyelete alatt. Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország közvetítőként működik.

A fegyveres összecsapások szeptember 27-én kezdődtek Hegyi-Karabahban, ahol Örményország és Azerbajdzsán már 30 éve területi vitát folytat. A felek egymást vádolják a konfliktus provokálásával és eszkalálódásával – írta meg a Lenta.ru.

Fotó: Az azerbajdzsáni elnöki hivatal által 2020. szeptember 27-én közreadott képen Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a néphez szól Bakuban. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közleménye szerint az ország hadserege ellenoffenzívát indított, hogy véget vessen az örmény haderő műveleteinek Hegyi-Karabahban. Örményország és Azerbajdzsán régóta hadban áll az utóbbitól elszakadt, túlnyomórészt örmények lakta régió hovatartozása miatt.MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtóhivatala

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

meg kell az ott lakokat kerdezni mit akarnak, ilyen egyszeru.
mert jon az orosz csosz es mindenkit kizavar az erdobol

"örmény megszálló erők kivonulása". Hmmm. Az elmúlt évtizedekben Hegyi Karabahot örmények, amíg a mellette levő Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicsevant meg azeriek lakták. Itt van az egyetlen azeri-török határ és ezt a területet csak Iránon keresztül tudták az azeriek megközelíteni. Mi lesz Karabah lakosságával? Kivándorolnak Örményországba? Jobb lenne nyitni egy korridort, ahol az azeriek békésen közlekedhetnének, ha nem fegyvert szállítanak.

Nem vagyunk törökök, de van egy-két közös vonásunk.

"...az EU szomszédságában lesz egy közel 100 milliós, nagy Törökország." - ezt a nagy Törökországot a saját országuk közelében az oroszok se szeretnék, a kaukázusi országokat saját szövetségükben szeretnék látni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés