Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemlpom Betleheméből

2020. október 7. 19:23
Ok: a figura „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

A kép illusztráció.

Az ulmi evangélikus közösség döntött: a templom több száz éves Betlehemét idén a három király nélkül mutatják be – számol be a Welt. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

A három figurát, köztük a fekete Menyhértet nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte  Ernst-Wilhelm Gohl, a templom dékánja. Úgy fogalmazott: ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván reagálni.

„Menyhért fabábúja

vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető”

– folytatja Gohl.

Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének hozni – mondta Gohl.

A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.

Kép: Terézváros karácsonya, betlehemes kiállítás a Teréz templom mellett a VI. kerületi Nagymező utcában.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Újsághír 2050-ből: Ulmban lebontották az evangélikus templomot, miután az utolsó , kevés számú német evangélikus is muszlimmá vált. Már nem volt értelme mecsetté sem alakítani, hiszen a városban ez volt az utolsó, nem muszlim imahely.

A bontásra az engedélyt a szociáldemokrata imám adta meg.

Ebben az az iszonyat nagy balfaszság, hogy a szerecsen király pont egyenrangú a másik kettővel. Az pedig, hogy mindhárom meghajlik Jézus előtt, az emberiség egységét fejezi ki.

Íme, ez történik, ha a só íztelenné válik...Kár, hogy az ulmi evangélikusok a liberális korszelemmel ostobán sodródva, kritikátlan idomulással feladják az egészséges keresztény tanítást. Végük az önfelszámolás lesz.

Ezek tényleg meghülyültek. Ráadásul egy rakás keresztény él Fekete-Afrikában, ők a kihagyás miatt hivatkozhatnának rasszizmusra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés