Menczer: A kormány a külpolitikában is a keresztény gondolkodású politikát képviseli

2020. október 01. 18:02

A keresztény külpolitika a nemzeti érdeket helyezi az első helyre – hangsúlyozta az államtitkár.

2020. október 01. 18:02

A kormány a külpolitikában is a keresztény gondolkodású politikát képviseli – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Győrben, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Önkormányzati Tanácsának ülésén. Menczer Tamás előadásában elmondta, a keresztény külpolitika a nemzeti érdeket helyezi az első helyre. Szerinte az „európai térben” van egy vita, hiszen a liberális oldal azt mondja, hogy a kereszténydemokrácia idejétmúlt, nincs rá szükség. Ugyanakkor ami értékes és értéket képvisel, az nem lehet elavult – szögezte le. Miután a kereszténydemokrácia „fontos, fajsúlyos, életbevágó értékeket” képvisel, ezért az, amit a liberálisok mondanak, nem lehet igaz – fogalmazott Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a kereszténydemokrácia nem a múlt, hanem a jövő, mert a közösség és a biztonság megerősítését, valamint a munka becsületét képviseli.

Az államtitkár szerint keresztény alapokon nyugvó külpolitika az, amikor a kormány azt mondja, hogy az illegális migrációt nem támogatja, mert az felszámolja a keresztény alapokon nyugvó Európát; ellenben azt mondja, hogy segíteni kell a menekülteket, de ott, ahol élnek, vagy segíteni kell őket, hogy ismét hazatérjenek. Az üldözött keresztények segítéséről szólva Menczer Tamás azt mondta, hogy ma a világban a vallásuk miatt üldözöttek nyolcvan százaléka keresztény, ez mintegy 250 millió embert jelent. Az üldöztetésről az elmúlt években sokat lehetett hallani Európában, de a keresztények védelméről nem – jegyezte meg. Hozzátette, ezzel szemben a magyar kormány a Hungary Helps és más különböző programokon keresztül segített az üldözötteknek. Tavaly például 92 milliárd forintot szánt a kormány arra, hogy közel 560 nemzetközi fejlesztési projektet segítsen a világ 105 országában, kiemelten a Közel-Keleten és Afrikában, és egyebek mellett konferenciát is szervezett az üldözött keresztényekkel kapcsolatban.

Menczer Tamás a keresztény politika egyik alapvetésének nevezte a munkahelyek megvédését. Elmondta, hogy 2010-ben 11,5-12 százalékos volt a munkanélküliség idehaza, a koronavírus-járvány előtt ez 3,3 százalék volt. A KKM feladata évek óta az, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hozzon az országba – mondta az államtitkár, részletezve, hogy 2014 óta 518 beruházást hoztak be, több mint 92 ezer munkahelyet teremtve. A járvány miatt versenyképességnövelő támogatásokat nyújtott a kormány 904 vállalkozásnak, amelyek 400 milliárd forint feletti beruházást hajtanak végre, megvédve ezzel több mint 150 ezer munkahelyet.

Menczer Tamás beszélt arról is: évek óta lehet látni az európai politikában, hogy vannak a szuverenisták, mint Magyarország és vannak a föderalisták, akik „lila ködös” európai egyesült államokat szeretnének. Magyarországot a föderalisták támadják konkrétumok megjelölése nélkül, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányával, vagy a médiaszabadság hiányával támadják – mondta. Nem kétséges, hogy 2022-ig ezek a viták és támadások fokozódni fognak, de ha mi meg tudjuk tartani „hideg fejünket és forró szívünket”, akkor meggyőződésem szerint az emberekkel összefogva és őket képviselve sikeresek tudunk lenni – hangoztatta az államtitkár.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2020. október 01. 22:09
A korrupt stróman jachtján nyarani az ószövetség vagy új?
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. október 01. 21:45
Az magyar zászlót égető örmények nem keresztények
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. október 01. 21:45
"A kormány a külpolitikában is a keresztény gondolkodású politikát képviseli " Helyes, ezt támogatjuk.
Akitlosz
2020. október 01. 21:43
"A keresztény külpolitika a nemzeti érdeket helyezi az első helyre - hangsúlyozta az államtitkár." Ez nem igaz. A keresztény külpolitika a keresztény érdeket helyezi az első helyre. A nemzeti érdeket a nemzeti (gy. k. a nacionalista) politika helyezi az első helyre - hangsúlyozom én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik