Patchwork

2020. október 1.
Kultúrális programajánló.
Régi-új fotóblog a múlt megfejtésére
| Kéri Gáspár |

 
Az évtizede indult Fortepan mostanra a mindennapi életünk részévé vált. Mint az nagyon hamar bebizonyosodott, a jóleső nosztalgiázáson túl komoly családtörténetekre, meghatározó kultúr- és helytörténeti adalékokra, sőt történelmi szempontból is jelentős momentumokra derült eddig fény a gyűjteményre felkerült képanyagok segítségével. A Fortepan alapítói, Tamási Miklós és Szepessy Ákos már a kezdetekkor eldöntötték, hogy közösségi alapon szerveződő és gyarapodó gyűjteményt szeretnének, amelynek tartalma mindenki számára szabadon böngészhető és felhasználható. Idővel azt is felismerték, hogy a Fortepannak előbb-utóbb szüksége lesz egy professzionálisan működő médiumra, amely folyamatos értelmezési keretet biztosít a fotográfiáknak. Akár egy múzeumi gyűjtemény esetében, amelynek létezése a háttérben zajló kutatómunka nélkül vajmi keveset ér. Ezt a szerepet az utóbbi öt évben az Index Fortepan rovata, mostantól pedig egy meghatározó szakmai partner, a Capa Központ tölti be, lehetőséget biztosítva a folytatásra. A Heti Fortepan blog minden hét péntekén frissül különféle érdekességekkel vagy éppen az újonnan felkerült adományok bemutatásával. Újdonság, hogy a cikkek tartalma a gyűjtemény képanyagához hasonlóan forrásmegjelölés mellett szabadon átvehető. A blog állandó szerzői Kolozsi Ádám, Lukács Zsolt és Zubreczki Dávid, a képszerkesztő pedig Virágvölgyi István, valamint Tamási Miklós. Kalandra fel, irány a blog, ahol továbbra is várják a fotográfiákon hordozott, gyakran ismeretlen múlt önkéntes megfejtőit!

(hetifortepan.capacenter.hu)

***

Nektaria Karantzi.<br>Fotó: MandineR-Archív
Kelet világosságának őrzői
| Győrffy Ákos |


A 2002-ben alapított Szent Efrém Férfikar az elmúlt közel két évtizedben a magyar és az európai kóruskultúra meghatározó képviselőjévé vált. Ahogy magukról írják: fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak bemutatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására, így Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ligeti György műveinek megszólaltatására. A férfikar 2011 óta rendezője az Orientale lumen (kelet világossága) című rendezvénysorozatnak. Az Orientale lumen célja a keleti (bizánci) kereszténység zenéjének megismertetése a közönséggel. „Kelet Világossága megvilágította az egyetemes Egyházat, amióta megjelent nekünk »a fölkelő Nap« (Lk 1,78), a mi Urunk, Jézus Krisztus, akihez minden keresztény fohászkodik, mint az ember Megváltójához és a világ reménységéhez” – ezekkel a szavakkal kezdte II. János Pál pápa a Kelet világossága című apostoli levelét. Ennél pontosabban talán nem is lehet körülírni, hogy milyen szellemiség, milyen lelkület hatja át ezt az immár egy évtizede nagy sikerrel zajló rendezvénysorozatot. Az idei évben is megrendezett sorozat zárókoncertje október 3-án lesz a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban. E zárókoncert vendége a görög Nektaria Karantzi énekesnő lesz, akinek személyében a görög szakrális éneklés világszerte egyik legismertebb képviselője látogat el Magyarországra. Mivel a keleti egyházban október elejére esik a Védelmező Nagyasszonyunk ünnepe, ezért a minden bizonnyal lenyűgöző erejű koncert is a Szent Szűz előtti tiszteletadás jegyében zajlik majd. 

(Szent Efrém Férfikar – Nektaria Karantzi: Theotokos – Istenszülő oltalma. Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom, október 3. 19.30) 

Címlapképen: Központi Vásárcsarnok. Fotó: Fortepan / Zofia Rydet

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés