Egyedülálló elismerés

2020. szeptember 28. 12:35

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével.

„Magyarország hitelminősítői elismerése egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították – mondta szombat reggel közzétett videóüzene­tében Varga Mihály, néhány órával az után, hogy a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője stabilról pozitívra javította hazánk szuverén adósbesorolásának kilátásait. A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével. A pénzügyminiszter azért is elégedett lehet, mert a nemzetközi cég megerősítette a közgazdász-vándorgyűlés pénteki ülésének nyitóelőadásában tett kijelentését, miszerint a magyar gazdaság rendelkezik annyi tartalékkal és erőforrással, amellyel ismét lendületbe hozható az ország.

A Moody’s Investors Service pénteki lépése amennyire váratlan volt, annyira megkésett is, hiszen a három nagy hitelminősítő intézet közül nála a legalacsonyabb hazánk adósbesorolása, és a piac legalább két fokozattal magasabbra áraz minket. Vagyis nem egy hazánk iránt jóindulatú és nagyvonalú, hanem kifejezetten szigorú és szűkkeblű nemzetközi cég állított ki kivételesen jó bizonyítványt a magyar gazdaság eddigi és várható teljesítményéről. Ez is megerősíti, hogy a számok önmagukért beszélnek, a tények előtt minden magát objektívnek tartó szakértő kénytelen meghajolni. A számok, tények szerint a magyar gazdaság a hasonló besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is. Bár az erőteljes gazdasági növekedést és az államadósság csökkenési folyamatát a koronavírus-válság óhatatlanul kisiklatta, ez azonban korlátozottabb hatást gyakorolt Magyarország adósprofiljára, mint más országokéra – áll a hitelminősítő elemzésében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés